A program fővédnöke Böjte Csaba ferencrendi szerzetes.

Az Árpádházi Magyar Szentek Napjai Csíkrákoson program június 24-én este a vendégek fogadásával tábortűz mellett veszi kezdetét. Másnap a találkozó résztvevői a havasokba kirándulnak a népi Szent László-emlékekhez. Szépvízen megkoszorúzzák a 2009-ben felszentelt egész alakos, bronzból készült Szent László szobrot. Ezt követően gyalog-túra következik a Pogány-havasi Szent László-kőhöz és forráshoz, majd a széphavasi kápolnaromhoz. Komjátpatakán csángó asszonyok frissen sült helyi jellegű palacsintával, friss forrásvízzel és aludttejjel kedveskednek a vendégeknek. A Szent Erzsébet templomban Berszán Lajos atya mond köszöntőt, helyismertetéssel, valamint feleleveníti Szent Erzsébet alakját. Este Kiss Dénes, József Attila-díjas költő (Budapest) tart előadást a titokzatos magyar nyelv működéséről.

Június 26-án Szent László király közbenjáró segítségét kérve Búzás Árpád, a Csíkrákosi Kisboldogasszony templom plébánosa mutat be szentmisét, majd Császár Attila, Csíkrákos polgármestere köszönti az egybegyűlteket. A Palóc Társaság vezetője, Urbán Aladár előadást tart a palócok Szent Lászlóval kapcsolatos hagyományairól. Gyermekprogram, ügyességi verseny is gazdagítja az együttlétet, majd Pakó Benedek Szépvíz ny. plébánosának Szent László-színdarabját adják elő a helyi Cserei Mihály iskola tanulói. Este a találkozó résztvevői meghallgathatják Papp Kincses Emese Szent László királyról szóló – rockoperáját (ősbemutató), a ROLE együttes előadásában, közreműködik a Három néptánc-csoport.

Szent László napján a vasárnapi ünnepi szentmisén Böjte Csaba atya prédikál, majd a nap folyamán rendkívüli könyvbemutatóra kerül sor, ugyanis Csaba testvérnek most jelent meg a nagysikerű Ablak a végtelenre című kötet után az Út a végtelenbe című kötete. Szántai Lajos művelődéstörténész magyar szentjeinkről tart előadást, majd székely fogadalomtétel és a bor megáldása következik. A fogadalmat tevő személy megfogadja: Isten parancsolatait megtartja és az isteni örök szeretet törvénye alapján akar élni. Népe hagyományaihoz hű marad, a székely nép Attilai és Szent László-i szellemét megőrzi. Családját, földijeit a bajban megsegíti, népéhez, nemzetéhez hű marad, szülőföldjét az utónemzedékeknek megtartja. Délután a tusnádi Szent László Gyermekotthon tanulóival ismerkedhetnek a résztvevők, majd néptáncegyüttesek, és hagyományőrző csoportok bemutatói következnek.

Bővebb információ a www.cserekert.ro honlapon olvasható.