Miközben Magyarországon az áradások mellett a belvíz okoz egyre több helyen károkat, a magyarok lakta vajdasági Tordán tornádó utáni károk felmérése zajlik. Az Ökumenikus Segélyszervezet felkészült, hogy szükség esetén magyarországi közösségeknek segítsen, Tordán pedig már el is kezdődött a gyorssegélyezés előkészítése – olvasható a segélyszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vasárnap jégesővel kísért orkánerejű szélvihar söpört végig a közép-bánáti Tordán. A másfél ezer lakosú, magyarlakta faluban az ítéletidő mintegy száz háztartásban okozott jelentős kárt. A tornádóra emlékeztető elemi csapás fákat csavart ki, tetőket sodort le, falakat és kapukat döntött ki. Az előzetes becslések szerint a kár meghaladja a több tízmillió dinárt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szeretne részt venni a károsultak megsegítésében, ezért felvette a kapcsolatot a helyi partnerszervezetével (EHO), amellyel az elmúlt két évtizedben számos alkalommal működött már együtt.

Jelenleg a károk felmérését végzik, a segélyszervezet az állami segítségnyújtást kiegészítve kezdi meg a következő napokban a gyorssegélyezést, amelyhez a 1353-as adományvonalon, hívásonként 250 forint értékben fogad támogatást.

(MTI)