A gyermekeket a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Táborban több ágyas szobákban helyezik el. A kitelepített családok többsége az ár elől menekülve otthonát egy szál ruhában hagyta el, ezért a gyermekek a napi háromszori étkezés mellett szükség esetén ruhát is kapnak. A táborozók felügyeletére a gyermekekkel érkező kijelölt kísérő pedagógusokon és szülőkön kívül a Zánkai Centrum teljes személyzete rendelkezésre áll.

Gyorssegély karitatív szervezeteknek

A minisztérium az árvízi segélyezésben résztvevő szervezetek számára munkájukhoz gyorssegélyt folyósít. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt számára 3-3 millió, a Baptista Segélyszervezet Alapítvány számára 2 millió forintot, míg a Magyar Katolikus Karitász és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára 10-10 millió forintot. Soltész Miklós államtitkár úr tegnap összehívta a Karitatív Tanácsot, mely döntött arról, hogy a Vám és Pénzügyőrség által lefoglalt áruk gyorsított eljárással kerülnek az árvízkárosultakhoz.

Mérnökök szolidaritási felhívása

Az árvízi katasztrófa enyhítése érdekében László Tamás, Pálffy István és Soltész Miklós építészmérnökök a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői, valamint Várnai Péter plébános, építészmérnök, továbbá Barsiné Pataky Etelka a Magyar Mérnöki Kamara és Noll Tamás a Magyar Építész Kamara elnöke szolidaritási felhívással fordult a mérnöktársadalomhoz, melyben arra kérik az építész, statikus, gépész és elektromos tervező kollégákat, hogy segítsék a bajbajutott családokat.

Az árvíz hatása az oktatásra

Az önkormányzatok, iskolák, családok tájékoztatása a NEFMI Oktatási Államtitkárságának, illetve Szociális, Család- és Ifjúsági Államtitkárságának irányításával, a helyszínen tartózkodó katasztrófavédelmi szakemberek, polgármesterek és jegyzők segítségével történik.

Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adatai szerint az első turnusban 190 gyerek – 65-en Alsózsolcáról, 65-en Boldváról 50-en Szendrőről, 10-en 50 fő, Aszalóról indulna azonnal a táborba. A többi településen még folyik a szervezés az iskolák segítségével.

Az Oktatási Hivatal Központi Főigazgatása az ország teljes területéről gyűjti az adatokat az árvíz oktatásra vonatkozó hatásairól. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint:

A Dél-Alföldi Régióban, Baján egy uszodát kellett bezárni a Duna magas vízállása miatt, így egy középszintű testnevelés érettségi vizsga helyszínének módosítására volt szükség.

A Dél-Dunántúli Régióban, Szederkényben 210 gyermek nem tudott óvodába, iskolába menni, ezért a tanévet június 7-én lezárták.

Az Észak-Alföldi Régióban a közlekedésben előforduló késések miatt az érettségi vizsgán is késések voltak, de vizsgahalasztásra az árvíz miatt nem került sor.

Az Észak-magyarországi Régióban a tanévet június 6-7-8-án lezárták 12 településen: Kazincbarcikán, Lakon, Edelényben, Szendrőn, Szendrőládon, Perkupán, Ónodon, Felsőzsolcán, Alsózsolcán, Sajóládon, Ongán és Bőcs településeken. Miskolcon a katonák és egyéb segítők elszállásolása miatt 1 iskola zárt be.

Nem végleges adatok szerint: a szóbeli emeltszintű érettségin az árvíz miatt 80 tanuló nem tudott megjelenni. Számukra új vizsgaidőpontot biztosítottak.

Közép-magyarországi Régió: a szigetmonostori Zöld Sziget Általános Iskolában június 8-án bezárták a tanévet. Letkésen és Ipolytölgyesen 12 fő tanuló nem tudott iskolába menni.

A további napokban az Oktatási Hivatal Észak – magyarországi Regionális Igazgatósága mellett a BAZ Megyei Gyermekvédelmi Központ vállalja, hogy segítséget nyújt a jelentkezések összesítésében és a helyi szervezési feladatokban.

Jelentkezés és igénybejelentés:

BAZ Megyei Gyermekvédelmi Központ:

Kruzsely Attila Tel.: 20/966-83-62

Email: kruzsat@freemail.hu