Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Hirdetés

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: szomorú tény, hogy Magyarországon – de a világon máshol is – évtizedek óta paphiánytól szenvednek a keresztény közösségek, a falusi plébánia épületek pedig nagy számban üresen állnak.

„Ezért gondolta azt Magyarország kormánya, hogy a Magyar falu program keretében biztosítsunk forrást arra, hogy az üresen álló plébániai épületeket felújítsuk, új közösségi funkcióval lássuk el” – mondta.

Ismertetése szerint a Magyar falu program keretében 2019-től 1300 plébánia és parókia épületét újították fel, az összeg meghaladja a 21 milliárd forintot – mondta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos közlése szerint a program részeként Győr-Moson-Sopron vármegyében több mint egymilliárd forintból 60 plébániaépületet újítottak fel, Veszkényben két pályázati körben történt a plébánia felújítása, 60 millió forint támogatásból.

Korábban írtuk

Az ünnepi beszédet követően Berta Tibor katolikus tábori püspök áldotta meg a felújított plébánia épületét, majd a község Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomában bérmálással egybekötött szentmisét tartottak.