Fotó: MTI/Balázs Attila
Hirdetés

Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a közös ünnep kiemeli azt a munkát, amelyet a helyi görögkatolikus püspökség végzett az elmúlt évtizedben a nyírségi megyeszékhelyen.

Templomok, közösségi épületek, iskolák, óvodák épültek, szépültek meg, olyan közösségi helyek jöttek létre, amelyek a leginkább rászoruló és elesett embereknek is segítenek – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, mindez nem ér semmit, ha ezeket az épületeket nem tudjuk „megtölteni lélekkel és tartalommal”, ezért az egyházakban élők felelőssége úgy benépesíteni ezeket a helyeket, hogy annak a társadalomra is legyen hatása.

A liturgián Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök szentelte meg a megújult görögkatolikus székesegyházat, a szertartáson részt vett Orosz Atanáz miskolci megyés püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, valamint több egyházi és világi tisztségviselő.

Korábban írtuk

A Szent Miklós-székesegyház teljes belső és külső átalakítása 2019-ben kezdődött meg, a templomot a járókelőktől elválasztó kerítést lebontották, kisebb teret alakítottak ki előtte. A liturgikus szolgálathoz szükséges sekrestyét bővítették, a templom új homlokzati színezést kapott, új harang került a meglévő kettő mellé, a teljes tetőhéjazatot alumíniumlemezekre cserélték és új nyílászárókat szereltek be.

A templom teljes elektromos és gépészeti hálózata is megújult; a falakon új, bizánci stílusú figurális és díszítő festés látható, emellett két kápolnát alakítottak ki, a főoltárt és a mellékoltárokat restaurálták, valamint új padokat építettek a templomhajóba.