Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A gróf Batthyány Lajos-díj kitüntettje, Lezsák Sándor, József Attila-díjas költõ, tanár, politikus, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) egyik alapítója (b1), a gróf Zichy Antónia- díj kitüntettje, Tímár Böske táncmûvész, táncpedagógus, a Csillagszemû Gyermektáncegyüttes egyik alapítója (b2), valamint Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthány Alapítvány kuratóriumának elnöke (b3), Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelõs államtitkára (b4), Dezsõ Tamás, a Migrációkutató Intézet fõigzgatója (b5) és Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthány Körének elnöke (b6), díjátadók a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díj ünnepélyes átadásán, az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulóján a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti sírkertben 2024. október 6-án.
Hirdetés

A nemzet vértanúi utolsó leheletükig hittek a becsületben, a szabadságban és a jövőben. Hittek a nemzetben és mindenek előtt Isten irgalmában – hangsúlyozta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az ünnepségen.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke hangsúlyozta: az idei év díjazottjai új világot teremtettek munkásságukkal, amelyet a kreatív erő, a kitartás, a tenni akarás és az értékteremtés jellemez.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója szerint mindannyiunknak példát mutat Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke.

Az ünnepségen a Batthyány Lajos és a tizenhárom aradi vértanú elnevezésű emlékérmét és a Batthyány Lajos tiszteletére megjelenő kétszáz forintos forgalmi érme emlékváltozatát Pataki Tibor, az MNB Készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője mutatta be.

Korábban írtuk

A Magyar Batthyány Alapítvány idén ötödik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat.