Az építészet, divat, grafikai design, interaktív design és termékdesign legjobb megvalósult munkáinak alkotói speciális, erre az alkalomra készített emléktárgyat kaptak, munkáikat pedig az október 16-ig nyitva tartó kiállítás mutatja be a helyszínen. A külföldi szakemberek által hozott döntés meglepetéseket is tartogatott: egy kategóriában két első helyezettet hirdettek, de volt olyan terület is, ahol nem osztott ki első díjat a zsűri.

A nagyszabású ünnepi rendezvényen köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkár-helyettese. A díjazottak erre az alkalomra készült, különleges trófeát kaptak ajándékba, amely Salát Zalán Péter tervezőgrafikus és a Lead82 kreatív csapat tervei alapján Csurgai Ferenc szobrászművész műhelyében készült. A díjátadón Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője elmondta: a tíz éve alapított építészeti és designmagazin hagyományt szeretne teremteni a díjjal, így azt ezentúl minden évben megrendeznék. A díj lényege a magyar design legjobb eredményeinek hazai és külföldi népszerűsítése, a magyarul és angolul elérhető hivatalos honlap, a www.designaward.hu is ezt a célt szolgálja. Ezen minden nevezett alkotás, összesen 86 munka elérhető.

A díj különlegessége a kétszakaszos nevezési és zsűrizési eljárás. A szervezők először több tucat hazai szakembert: szakújságírókat, kritikusokat, oktatókat kértek fel a nevezésre. Az így létrejött minőségi mezőnyből ötfős nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbakat: Thomas Geisler designer, a bécsi Iparművészeti Múzeum designkurátora, Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészetkritikusa, Achim Heine designer, a berlini Képzőművészeti Egyetem professzora, Agnieszka Jacobson-Cielecka, a Łódzi Design Fesztivál kurátora, valamint Kolbjorn Jensen, a norvég Link Arkitektur vezető építésze.

Az első díj az Építészet kategóriában megosztva a nemzetközi sajtóban is nagy sikert aratott badacsonytomaji Bazaltbor Laposa Pincészetnek (tervezők: Kis Péter és Molnár Bea), valamint az elmúlt évek legjelentősebb hazai kulturális épületének, a pécsi Kodály Központnak (tervezők: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek, belsőépítészet: Rádóczy (f) László, Tolnai Zsolt István) járt. A finalisták közé a pannonhalmai Cseider-völgy zarándokháza és erdei kápolnája, valamint a 12. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás Magyar pavilonjának kiállítása került.

A Divat kategória nyertese a Phase dress, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nemrég diplomázott Vörös Gyöngyi innovatív és látványos ruhakoncepciója. A finalisták: Konsánszky Dóra 2011 tavasz-nyári kollekciója, illetve Lakatos Sándor 2011-es férfiruha-kollekciója.

A Termékdesign kategóriában a zsűri nem talált olyan alkotást, amely mindenben megfelelt volna a kategória fogalmi elvárásainak, így nem osztott ki első díjat. A finalisták: Hypha bútorkollekció (POS1T1ON), az Esztány István tervezte bővülő táskák, valamint az IVANKA Beton Design által gyártott Flaster burkolat.

A Grafikai design kategóriában a New York-i Indiecouture magazin számára készített arculat és borító lett az első helyezett, a fiatal grafikus-designer, Kiss Miklós munkája. A finalisták közé a Maczó Péter által írt és tervezett Ön itt áll – az infodesignról című könyv, valamint a Sensaway betűtípus, Jancsó Áron munkája jutott be.

Az Interaktív design kategóriát a Kitchen Budapest csapata által tervezett és kivitelezett SubMap nyerte. A finalisták az IKEA E-folder szett, a Laboratory munkája, illetve a Mixgar, amely a Digital Natives csapatát dicséri.

A hg.hu Design Award kiállítása október 7-16. között látogatható a Szépművészeti Múzeumban, az állandó kiállításokra érvényes belépőjeggyel. A hg.hu Design Award 2011 díjátadója és kiállítása a Design Hét Budapest 2011 eseménysorozat hivatalos része. A hg.hu Design Award az idén tízéves hg.hu építészeti és designmagazint kiadó Ombrello Média Kft. patronálásában jött létre. A díj kiemelt szponzorai a Vitra, a Hérosz Zrt, az ASUS, valamint a ScreenLand. Együttműködő partnerünk a Szépművészeti Múzeum, partnerei a British Council, a Goethe Intézet, az Osztrák Intézet, valamint a Norvég Királyság Magyarországi Nagykövetsége.

A zsűri véleménye:

„Remek ötlet volt a zsűri nemzetközisége, az, hogy öt különböző országból öt különböző ember érkezett, öt különböző foglalkozással: építészek, írók, grafika, termékdesign vegyítve. Nagyon érdekesnek találtam, hogy a zsűri minden tagja minden nevezést értékelt. Az ilyen helyzetekben általában mindenkinek megvan a maga kategóriája, grafika, termék vagy építészet, így viszont jó rálátásunk lett és igazán remek volt, amit láttunk.” Achim Heine designer, a berlini Képzőművészeti Egyetem tanára

„Nagyon változatos volt a mezőny és láttunk pár elég meglepő dolgot, de a nevezettek alapvetően nagyon igényes, szépen összerakott kollekciók – ez minden szinten, magukra a darabokra és a prezentáció módjára is igaz.” Agnieszka Jacobson-Cielecka, a Lódz-i Design Fesztivál kurátora, a hg.hu Design Award 2011 zsűrijének tagja

„Nagyon imponált a nevezettek általános magas minősége, különösen az építészet, a divat és a grafikai design kategóriában volt erős a mezőny.” Thomas Geisler, a Bécsi Iparművészeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum designkurátora, a hg.hu Design Award 2011 zsűrijének tagja

„Amennyire én rálátok, úgy vélem, (Magyarország) bármelyik országénak versenytársa lehet Európában. Még ha egy ideig elzárkózott is az ország, nyitni kell egy nagyobb térség, az európai környezet felé. Én szívesen együttműködnék bárkivel, az eddigi színvonal láttán, remélem, lesz rá alkalom.” Kolbjorn Jensen építész, a norvég Link Arkitektur vezetője, a hg.hu Design Award 2011 zsűrijének tagja

A hg.hu Design Award 2011 díjazottjai:

ÉPÍTÉSZET

1. díj (megosztott)

Bazaltbor Laposa Pincészet, Badacsonytomaj. Alkotók: PLANT – Atelier Peter Kis: Kis Péter, Molnár Bea

1. díj (megosztott)

Kodály Központ , Pécs. Alkotók: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Sólyom Benedek (Építész Stúdió), belsőépítészet: Rádóczy (f) László, Tolnai Zsolt István (Pécsépterv Stúdió)

Finalista – BorderLINE Architecture – a 2010-es 12. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás; La Biennale de Venezia Magyar Pavilonjának installációja. Alkotók: Ferencz Marcell, Wesselényi-Garay Andor

Finalista – Zarándokház és erdei kápolna, Pannonhalma. Alkotók: Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András (CZITA Építésziroda)

DIVAT

1. díj

Phase dress. Alkotó: Vörös Gyöngyi

Finalista – konsanszky 2011 tavasz/nyár kollekció “origin of white”. Alkotó: Konsánszky Dóra

Finalista – Sandor Lakatos 2011 kollekció. Alkotó: Lakatos Sándor

GRAFIKAI DESIGN

1. díj

IndieCouture Magazin. Alkotó: Kiss Miklós

Finalista – Maczó Péter: Ön itt áll – az infodesignról. Alkotó: Maczó Péter

Finalista – Sensaway betűtípus. Alkotó: Jancsó Áron

INTERAKTÍV DESIGN

1. díj

SubMap. Alkotók: Bujdosó Attila, Feles Dániel, Gergely Krisztián, Hajdu Gáspár (Kitchen Budapest SubMap Team)

Finalista – IKEA E-folder szett. Alkotó: Laboratory (Kreatív igazgatók: Haszon Sándor, Szénássy Alex. Art Directorok: Pusztai Diána, Haszon Sándor. Szövegíró: Kun Judit. Illusztrátor: Muka Péter. Fejlesztő: Muka Gergely.)

Finalista – Mixgar. Alkotó: Digital Natives

TERMÉKDESIGN

1. díj

Nincs

Finalista – Flaster beton burkolat. Alkotó: IVANKA Beton

Finalista – Hypha bútorkollekció. Alkotó: POS1T1ON Kollektíva

Finalista – Bővülő táskák. Alkotó: Esztány István

A zsűritagok:

A nevezésben résztvevő magyar szakemberek

Áfra János, a prae.hu rovatvezetője

Árvai András, a prae.hu rovatvezetője

Bachmann Bálint, PTE-PMMK dékán, egyetemi docens

Balla Vivienne divatfotós

Barcza Dániel, MOME Design Intézet, mb. tanszékvezető

Bátorfy Attila, a kreativ.hu szerkesztője

Bodó Balázs kommunikációs szakember

Bujnovszky Tamás épületfotós

Csernák Bence, grafikus, webdesigner, a VISART tanára

Igor Deseatnikov, a Joy stylistja

Ernyey Gyula, művészettörténész, designtörténész, MOME

Finta Sándor, építész, a KÉK kuratóriumi elnöke

Földes András, az index.hu újságírója

Kathi Zsolt, grafikus, a KREA tanszékvezetője

Kitzinger Dávid, az Artisjus Hangfelvétel-engedélyezési Osztályának vezetője

Koós Pál, MOME Design Intézet, tanszékvezető

Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője

Lelkes László, a MATT elnöke

Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője

Markó Barbara designszakértő, újságíró

Nagy Dezső, a LeoBurnett kreatív igazgatója

Oltai Kata, a a Ludwig Múzeum kurátora

Onrgádi Melinda, a hg.hu szerkesztője

Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu mb. főszerkesztője

Polyák Levente urbanista, építész

Séllei Lilla, a hg.hu szerkesztője

Seres Szilvia, médiaművész, esztéta, BKF média design szakvezetője

Simonovics Ildikó, divattörténész, BTM Kiscelli Múzeum

Somlyódy Nóra újságíró, a KÉK kuratóriumi tagja

zabó Béla, a Vodafone kreatív igazgatója

Szentmiklósi Dóra, szerkesztő, alkotoelem.hu

Tóth Ali, a The Room magazin főszerkesztője

Viszlay Márk divatfotós

Wesselényi-Garay Andor építész, a NYME tanára

Zanin Éva divatkritikus

A külföldi döntőzsűri tagjai

Thomas Geisler

Formatervező, a Bécsi Design Hét társalapítója, a Bécsi Iparművészeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (MaK) designkurátora. A Bécsi Iparművészeti Egyetemen és a koppenhágai Denmark Designskolén tanult. 2001 óta a kiállítási installációk és díszletek tervezésével foglalkozó Maupi kollektíva tagja. 2006-ban alapította a Neigungsgruppe Design stúdiót és részt vett a Bécsi Design Hét megalapításában is. 2010 októbere óta a MaK designkurátoraként dolgozik.

Edwin Heathcote

Építész, designer, 1999 óta a Financial Times rendszeres szerzője. Emellett az Icon magazinnak, illetve az Architectural Design című szaklapnak dolgozik, valamint az építészet-oktatással foglalkozó jótékonysági szervezet, az Open House felügyelője. Számos könyve között több is van, amely a magyar építészettel foglalkozik. Írói munkája mellett saját, kilincseket, fogantyúkat, zárakat gyártó manufaktúrája, az Izé kreatív igazgatója.

Achim Heine

Formatervező, a berlini Képzőművészeti Akadémia tanára, a Német Design Tanács tagja. A „Neues deutsches Design” egyik kiemelkedő műhelye, a Ginbande alapítója volt Uwe Fischerrel 1985-ben. A közösen töltött évtized alatt számos német és külföldi megrendelőnek dolgoztak, bútorterveiket például a Vitra és a Sawaya & Moroni valósította meg. Heine ma a Frankfurt am Mainban működő Heine/Lenz/Zizka kommunikációs ügynökség vezetője. Az ügynökség legfontosabb ügyfelei közé tartozik a Credit Suisse, a Städel Museum vagy a Leica, amellyel közös munkájuk számos díjat nyert. Heine Berlinben saját designstúdiót is fenntart, emellett a Képzőművészeti Akadémián az experimentális design tanára.

Agnieszka Jacobson-Cielecka

Újságíró, kritikus, designszakértő; 2008 óta a Lódz Design Festival kurátora. Festőművészként diplomázott a gdanski művészeti akadémián, de újságíróként kezdett dolgozni. Az Elle Decoration lengyel kiadásának első főszerkesztője és hét évig vezetője. 2001-ben Prodeco címmel tehetségkutató versenyt indított fiatal designereknek. Számos lengyel témájú kiállítást rendezett, hazáján kívül többek között a London Design Festivalon és a brüsszeli Design September fesztiválon; az UnPolished című, a kortárs lengyel designt bemutató tárlata a 2011-es Budapesti Design Hét egyik nagykiállítása. A Vitra Design Museum lengyelországi hivatalos képviselője.

Kolbjorn Jensen

Építész. Trondheimben diplomázott, ma a norvég LINK Signature építésziroda-hálózat sandnes-i irodájának vezetője. Számos nemzetközi projektben vett részt, többek között magyarországiakban is.

Kiemelt támogató: Vitra

Kiemelt támogató: Hérosz Zrt.

Kiemelt támogató: ScreenLand

Kiemelt támogató: ASUS

Együttműködő partner: Szépművészeti Múzeum