A díjat Mészáros Sándor színpadmester (Gárdonyi Géza Színház, Eger), Kovács Menyhért műhelyház-vezető (Katona József Színház, Kecskemét), Szőke Julianna jelmeztár-vezető (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg), Nemes Richárd színpadmester (Turay Ida Színház) és Ozsváth Ildikó patinázó (Veszprémi Petőfi Színház) nyerte el, Mezei Lajos műszaki vezető (Magyarországi Szerb Színház) pedig nemzetiségi különdíjat kapott.

Az előadások létrejöttét a színfalak mögött segítő szakemberek elismerésére tavaly alapítottak díjat azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kulisszák mögötti színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, valamint erkölcsi és anyagi elismerést nyújtsanak az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek.

A kitüntetést kaphatja például súgó, ügyelő, jelmezszabó, asszisztens, fény- és hangtechnikus, színpadmester, műszaki vezető, fodrász vagy éppen sminkmester.

A díj egy csapágyat formázó alkotás, amelyről a tavalyi díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum főszerkesztője, Fekete Péter színházigazgató a következőket mondta: tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók, egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Az aranyozott csapágyak mellé a díjjal 1000 euró ( 300 ezer forint) is jár.

A díjazottakat idén is a társaság elnökségi tagjait, a lap főszerkesztőjét és a gálaestet rendező színház igazgatóját magában foglaló zsűri választotta ki azon jelöltek közül, akiket két-két állami díjjal kitüntetett színész és a Magyar Teátrumi Társaság valamely tagszínházának igazgatója nevezett.

(MTI)