Ha nincs feszültség az MSZP-n, illetve a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíción belül, akkor ezek az ügyek nem derültek volna ki – közölte Atkári János, hozzátéve: 2005 és 2006 között alakultak ki olyan politikai és személyi érdekviszonyok, amelyek táplálták a most felszínre került botrányos ügyeket. A mostani botránysorozat „egy alapvetően elhibázott politikai szerkezetnek a következménye” – mondta.

A volt szabad demokrata főpolgármester-helyettes szerint az is hozzájárult ezekhez az ügyekhez, hogy sem a politikusok, sem a közvélemény nem képes elfogadni: a közlekedés valós költségeit meg kell fizetni és a BKV alulfinanszírozott. Hibás az a megközelítés, hogy először rendet kell tenni és utána kap pénzt a BKV – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a pénz az elsődleges tényező, ami a rendbetételhez kell. Amíg az nincs, addig igazi megoldásra nem lehet várni.

Atkári János kiemelte: a BKV finanszírozási hiányát egyszeri adományokkal nem lehet megoldani. Mint közölte, a BKV felhalmozott adósságállománya 90 milliárd forint, a finanszírozási hiány pedig pénzforgalmi megközelítésben 25-30, valós gazdálkodási értelemben 40-50 milliárd forint, évről évre ennyivel nő a cég valós adóssága.

(MR)