Átlagosan családonként legalább két gyermeket kellene vállalni Magyarországon a demográfiai mutató javulásához – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az M1 aktuális csatornán.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Király Nóra a KSH legfrissebb adataira utalva úgy fogalmazott, bár javul az említett mutató, „még van min dolgozni”, hiszen jelenleg 1,44 gyermek születik családonként.
    
Ez azt jelenti – tette hozzá -, hogy 100 családban 144 gyermek születik, ami kevés a népesség számának emelkedéséhez. A probléma nemcsak Magyarországon, de egész Európában jelen van – mondta a Ficsak alapítója, aki egyben a XI. kerület alpolgármestere.
    
A KSH adatai szerint nőtt a házasságban született gyermekek száma tavaly, erősödött és stabillá vált a hagyományos családmodell.
    
A statisztikák szerint több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése. Csökkent az abortuszok száma is, tavaly 30 ezer ilyen beavatkozást végeztek.
    
Tavaly 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410-zel több, mint 2015-ben. Bár a születésszám csak kis mértékben nőtt tavaly, közben húszéves rekordszintre emelkedett a termékenység, ami csak azért nem hozott demográfiai áttörést, mert jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma.

MTI