Egerből Onga-Ócsanálosra indult szállítmány, amelyet a helyszínen katonai járművekre rakodtak át, majd ezek segítségével jutottak el az elárasztott településre, ahol sokan inkább még maradtak és nem vállalták a kitelepítést. Ócsanáloson 300 ott rekedt családnak juttatott a Karitász összesen 1,5 tonnányi élelmiszercsomagot, amelyet a rendőrség és a honvédség segítségével pakoltak le a derékig érő vízben.

Délután az egri karitászosok Felsőzsolcára indultak, amely ekkor még megközelíthető volt. A tervek szerint Szendrő felé indultak volna, ám a Hernád és a Sajó áradása már lehetetlenné tette ott több település megközelítését is. Felsőzsolcán teherautóval még az elárasztott utakon bejutottak a plébániáig, ahol 440 tartósélelmiszer csomagot adtak át a plébánosnak. A segélycsomagok pakolása után az elárasztott templomból próbálták rendőrök segítségével kimenekíteni, amit csak lehetett. Éjjel 22 órakor még 2 raklapnyi ivóvizet szállítottak Felsőzsolcára, amellyel azonban már nem jutottak el a délutáni helyszínre, mert az áradás néhány óra alatt elzárta a települést a külvilágtól.

Vasárnap is útnak indult a Karitász a keleti régióba, délelőtt Onga önkormányzatára vittek a kitelepítetteknek segélyszállítmányt – 240 darab tartósélelmiszer-csomagot, majd a víz által napokig elzárt Szendrőbe 1,5 tonna ásványvizet szállítottak, amelynek hiánya a legnagyobb gondot jelenti most ott.

A Katolikus Karitász tábort szervez az előttünk álló két héten azon gyermekeknek, akik az árvíztől sújtott településeken élnek. Az egri Karitászközpontba Gesztelyről, Ócsanálosról, Szendrőből várnak gyermekeket, akik a helyi plébános atyák közreműködésével juthatnak el az 1-1 hetes táborba. Itt kikapcsolódhatnak az árvízi helyzet tragikus élményeiből.

A Karitász továbbra is kéri a magyar lakosságot, hogy nagylelkű adományaikkal támogassák az árvíz sújtotta családokat.

Számlaszám:

12011148-00124534-00800007

Segítsen, hogy segíthessenek!