Vidám, zenés anyák napi programmal készült a Fiatal Családosok Klubja és a Ringató május 5-én, a MOM Kulturális Központban. A kisgyermekes családokat számos színes program, zene és játék várta, a nagyobbakat LEGO játékszoba, könyves mesesarok, családi fotósarok, optikai szűrőbusz, gyermekfogászati szűrés, könyv- és játékvásár, és kézműves foglalkozások, a szülőket pedig profi hordozási tanácsadás, stílustanácsadás és öltözködési tippek.

 


Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A megnyitón Gulyás Gergely arról beszélt, az anyák napja a leginkább személyes ünnep, hiszen mindenki egyetérthet abban, sőt a tudomány álláspontja egységes arról, hogy az első néhány év mindenki életében meghatározó, ezeket az éveket pedig senki sem tudja úgy befolyásolni, mint az édesanyák. 


Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A XII. kerület fideszes országgyűlési képviselője kitért arra is, hogy a család a társadalom egyik legfontosabb alapegysége. A politikának éppen ezért kötelessége minden feltételt biztosítani ahhoz, hogy aki gyermeket szeretne vállalni, megtehesse ezt. Rámutatott, a kormányzat eddig is igyekezett megteremteni a gyermekvállalást támogató feltételeket, és a következő időszaknak is ez az egyik legfontosabb feladata.

„A Fiatal Családosok Klubja egyik kiemelt eseménye az anyák napja, idén is igyekeztünk különleges programokkal megörvendeztetni az édesanyákat és gyermekeiket” – mondta lapunknak Király Nóra, a FICSAK alapítója. – „Fontos kiemelnem, hogy a Ringató Egyesülettel közösen hoztuk tető alá a rendezvényt, mivel hiszünk abban, hogy másokkal összefogva sokkal többre juthatunk. Ezt bizonyítja ez a mostani alkalom is, hiszen rengeteg család látogatott ide. Igyekeztünk mindenki számára érdekes műsort összerakni: fellépett az Oscar-díjas Mindenki című film gyermekkórusa, Balássy Betty gyermekdalénekes, aki szintén kismama, a fő produkció pedig a Ringató programja volt, azok az ölbéli játékok, amelyek zenei élményeken keresztül segítenek szoros kötődést kialakítani az anya és a kisgyermek között„ – tette hozzá.


Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Király Nórától azt is megtudtuk, hogy négy évvel ezelőtt alapították a Fiatal Családosok Klubját egyrészt azért, hogy a családos élet szépségeire felhívják a figyelmet, a fiataloknak példát mutassanak, és rávegyék őket arra, hogy minél fiatalabb korban merjenek gyermeket vállalni. 

„A családoknak programokat, fórumokat szervezünk azért, hogy szebbé, jobbá tegyük a mindennapjaikat. A harmadik fő küldetésünk az egészséges életmódra nevelés, mert azt látjuk, hogy ma már fiatal korban is elég rossz az emberek egészségügyi állapota, pedig egy kis odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással sokkal egészségeseb, fittebb lehetne a társadalom, ez pedig szintén hozzájárulhatna ahhoz, hogy a párok ne álljanak le egy gyermek után” – mondta a FICSAK alapítója. 


Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Király Nóra úgy látja, nagyon sikeres volt az elmúlt négy év, rengeteg családot értek el, és azóta is folyamatosan építkeznek: az a távlati céljuk, hogy vidéki tagszervezeteket is létrehozzanak. Már folyik az igény feltérképezése, hol lehetne kis helyi szervezeteket megalakítani. Benne vannak abban az európai uniós pályázatban is, amelynek segítségével az országban hetvenegy helyen nyílik család- és karrierpont – ezek elsősorban a kisgyermekes édesanyák munkába való visszatérését segítik, megkönnyítve a munka és a család összeegyeztetését. A pályázat tizenegy vidéki helyszínén a FICSAK is részt vesz a munkában, emellett jelen van a Családok Éve programsorozatban is, ennek részeként kapnak támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától. 

Kovács Dániel