Fotó: MTI/Soós Lajos
Megújult középfokú tagintézményt adtak át Budaörsön

Soltész Miklós a megújult Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola Budaörsi Tagintézménye átadásán kiemelte: az 1 milliárd 150 millió forintos kormányzati támogatásból megújult iskolába, amelynek a bencés szerzetesrend a fenntartója, háromszoros a túljelentkezés.

Hirdetés

Azt is mondta: az iskola felújítása része annak a folyamatnak, amelynek keretében 2018 óta 5680 óvoda és iskola újult meg vagy gazdagodott új épületrészekkel Magyarországon, összesen 1400 milliárd forintból.

Hangsúlyozta, hogy az egyházi és nemzetiségi iskolák is megkapják ugyanazokat a támogatásokat, amelyeket az állami és önkormányzati iskolák, így az itt tanuló diákokat is megilleti az ingyenes tankönyv, a tanároknak pedig a béremelés. Az államtitkár megköszönte a pedagógusok türelmét abban a nehéz időszakban, amikor messze nem az őket megillető juttatást kapták meg. Hozzátette: a kormány ígéretének megfelelően folytatódik a pedagógus-béremelés.

Soltész Miklós kitért arra is: az elsősorban bevásárlóközpontokról, autópályákról, cégtelephelyekről ismert Budaörs az elmúlt években lelki fejlődésen ment át templomai, egyházi iskolái megújulásával. Hozzátette: a Budaörsön működő számos – köztük útépítő, távközlési, informatikai – cégnek szakember-utánpótlásra van szüksége. A bencés rend pedig felvállalta ezt az utánpótlásképzést.

Korábban írtuk

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát köszöntőjében úgy fogalmazott: az iskola szellemiségével szeretné tanárainak, diákjaink és a diákok szüleinek is megmutatni a „hit értékeit, az evangélium örömhírét és az Isten előtt rendezett élet szépségét”.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntőjében kiemelte: céljuk az volt, hogy minél sokszínűbb legyen az oktatás a településen, így a kölcsönös bizalom jegyében adták át az iskola épületét a bencés rendnek.

Azt is mondta: az önkormányzat az iskolák állami fenntartásba vétele után sem engedte el a település oktatási intézményeinek kezét, sok százmillió forinttal járulnak hozzá működésükhöz.

Hardi Gábor Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási főigazgatója ismertette: a rend 2021-ben 960 millió forintos támogatást kapott a kormánytól az épület statikailag életveszélyes állapotban lévő tetőszerkezetének újjáépítésére.

Az ezt követően megítélt újabb kormányzati forrásnak, valamint a Pannonhalmi Főapátság támogatásának köszönhetően lehetővé vált az épület nyílászáróinak cseréje, az épület szigetelése és színezése, valamint az erős- és gyengeáramú elektromos hálózat cseréje is.