Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Schanda Tamás az Európai Mobilitási Hét idei – „Sétálj velünk” – témájához kacsolódó kreatív pályázat díjátadásán közölte, hogy ezt a célt szolgálja a Jedlik Ányos-terv is, amelyben félmilliárd forintból több tucat elektromos töltőállomás telepítését támogatták. A kormány hozzájárul az elektromos gépkocsik beszerzéséhez is, eddig már mintegy 400 millió forintot folyósítottak.

Kiemelte, mivel az Elektromobilitási Hét és az Autómentes nap a közlekedési eszközök és módok tudatos választására hívta fel a figyelmet, a kormány 180 millió forinttal támogatta a rendezvénysorozat programjait.

Az államtitkár szerint az utazás a gyermekek számára örömteli esemény, míg a felnőttek a dugó, a zsúfolt tömegközlekedés miatt teherként tekintenek rá.

A pályázatra beérkezett több mint ezer ötletes, gondolatébresztő, kreatív alkotás azonban segített újból felfedezni a közlekedésben rejlő érdekességeket – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ITM, az Agrárminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közösen hirdetett május végén kreatív pályázatot, óvodás, általános és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, a sétálás, illetve a környezetet kímélő közlekedési módok népszerűsítésére. Pályázni rajzzal, fotóval és kreatív munkával lehetett.

A beküldött pályamunkákból a zsűri választotta ki a legjobbakat. Szerzőik az ITM támogatásának köszönhetően 3,5 millió forint értékben rollereket és kerékpárokat, az AM és az Emmi támogatásából pedig egymillió forint, illetve 300 ezer forint könyvutalványban részesültek.