Az élelmiszertermelés biztonságának fenntartását segítik a kormány döntései
A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.A Jászsági Menedzser Klub Egyesület az idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg idei tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát.
A közlemény szerint Feldman Zsolt előadásában kifejtette: a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat. A kormányzati lépések segítséget és lehetőséget nyújtanak e problémák kezelésében.
Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását. Ebben rövid távon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig egyebek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti – mondta.
Az államtitkár emlékeztetett: az AM 2021-ben indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelynek segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba. Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon. Látszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert – jegyezte meg.
Feldman Zsolt a termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok egyensúlyára is felhívta a figyelmet, mondván: egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak. Ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek – elsősorban Európa nyugati felén – a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik – olvasható az AM közleményében.