A vasárnapi országgyűlési választáson megdőlt az évtizedes elemzői alaptétel, amely szerint a nagy választói részvétel automatikusan a Fidesz vereségéhez vezet.
 


Fotó: MTI, Illyés Tibor

Az M1 Szemtől szembe című műsorában Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elemezte a vasárnapi választási eredményeket.

Az eredmény jelenlegi állása szerint kiütéses győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választáson.

„Az az érzése az embernek, hogy a szappanopera még nem ért véget az ellenzéki oldalon, ahol önfelszámolások és belharcok zajlanak” – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

„Az LMP amilyen kicsi, olyan sok részre kezd szétszakadni. Schiffer András újra a színtérre került, Hadházy Ákossal veszekszik, Szél Bernadett még éppen hivatalban van, míg a Jobbiknál az egyik alelnök felszólította Vona Gábort a távozásra” – mondta a szakértő.

Hozzátette: az évtizedek óta válságban lévő MSZP-ben lemondott az elnökség, és talán nem is találnak majd utódot. Egyedül Gyurcsány Ferenc örülhet, aki elérte a saját célját, bejuttatta a frakcióját az országgyűlésbe, így „Gyurcsány Ferenc volt, van és lesz” – fogalmazott a Nézőpont Intézet igazgatója.

Lomnici Zoltán megjegyezte: az összes ellenzéki médium – az eredmények beérkezéséig – a demokrácia ünnepét látta a magas részvételi arányban.

„Ezt követően csalást kiáltottak és temették a jogállamiságot” – vélekedett.

Mindenki arra számított, hogy a magas részvétel az ellenzéki erők győzelmét fogja eredményezni. Közjogi értelemben egy hatalmas, alkotmányos felhatalmazást kapott a kormányzat, valamint jól vizsgázott a választási intézményrendszer is – mondta Lomnici Zoltán.

Lomnici Zoltán szerint a szavazók büntették azt a médiahálózatot, amely részben Soros Györgyhöz, részben pedig Simicska Lajoshoz köthető, és amely fontos információkat hallgatott el a választók elől.

Az országgyűlési választás eredménye egy erős válasz Brüsszelnek, és valamennyi olyan opponensnek is, akik az elmúlt időszakban már egy távozó erőként kezelte a Fideszt – fogalmazott.

Erre a linkre kattintva elolvashatja a teljes cikket és megnézheti a beszélgetés felvételét.