A helyhatósági törvény rendelkezése szerint az alakulóülést a polgármesternek kell vezetnie, ezért a testület korábban a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kért útmutatást, a hatóság pedig úgy rendelkezett, hogy az ülést a korelnök vezényelje le. Az ülést Kiss László a büntetés-végrehajtási intézetből hívta össze.

Hirdetés

A korelnök, Ujfalvi István ismertette a napirendi pontokat, majd közölte, hogy Kiss László a testületi üléssel egyidőben a börtönben letette az esküjét, amelyet előtte egy ügyvéd jelenlétében is megtett. Ujfalvi István (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) ismertette azt a levelet, amelyet a polgármester küldött az eseményre.

Az írásban Kiss László „politikai bebörtönzöttként” aposztrofálta magát, és követelte „valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését”. Kijelentette, hogy nem követett el törvénytelenséget. Mint írta: „Jelen eljárás illeszkedik a jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, úgynevezett Városháza-ügyhöz, a célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges bűntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által.”

Puskás Péter, a Fidesz helyi frakciójának vezetője kritizálta Kiss László levelét, a polgármester nyilatkozatát politikai performansznak minősítette. Közölte, hogy pártja nem támogatja a tanácsnokok kinevezését, mivel véleménye szerint azok korábban sem végeztek érdemi munkát.

Korábban írtuk

Az alakulóülésen megválasztották a négy alpolgármestert, Béres Andrást, Őri Lászlót, Zábó Attilát és Burján Ferencet, a voksolásban a Fidesz képviselői nem vettek részt.