„Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Az embrió egy közülünk! Méltóságát és épségét a jog és a gyakorlat minden eszközével védeni kell” – fogalmazott Surján László, az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke az Élet Hete című rendezvény keretében Brüsszelben.

Mikor kezdődik az élet; van-e felhatalmazása a tudománynak a pusztításra, ha annak eredményeit gyógyászati célokra kívánja felhasználni, illetve a béranyaság jogi lehetőségeit vitatták nemzetközi szakértők és EP-képviselők a mai eseményen. A magas rangú rendezvény célja felhívni a jogalkotók és döntéshozók figyelmét Európa-szerte, hogy az élethez való jog abszolút, elidegeníthetetlen, korlátozhatatlan és sérthetetlen, mely megillet minden embert, beleértve a még meg nem született életet is. A rendezvényen nagy hangsúlyt kapott az „Egy közülünk” című európai polgári kezdeményezés, mely valamennyi tagállamban aláírásokat gyűjt és felhívja a társadalom figyelmét az embriók védelmére. A kezdeményezés támogatói az élet védelmét követelik, valamint hogy uniós forrásokból ne finanszírozzanak emberi embriók elpusztításával járó kísérleteket és más tevékenységeket.

„Európa értékválságban szenved, melynek eredménye a gazdasági krízis, a demográfiai mutatók drasztikus valósága. Ebben a világban abszolút fontossággal bír az élet védelme, és az e területet érintő tudatos szakpolitikák kialakítása. Európa jövője így mindannyiunk felelőssége” – hangsúlyozta Surján László, az EP magyar néppárti alelnöke.


Az európai polgári kezdeményezés a Lisszaboni Szerződés hatályba lépésével az uniós polgárok számára biztosít lehetőséget arra, hogy közvetlenül kivegyék részüket az unió szakpolitikáinak alakításában. Ennek értelmében az uniós tagállamoknak legalább az egynegyedét képviselő egymillió polgár kérheti az Európai Bizottságot, hogy a hatáskörébe eső területeken jogszabályra irányuló javaslatot tegyen.

Az „Egy közülünk” című európai polgári kezdeményezést itt támogathatja aláírásával: http://www.oneofus.eu/hu/