Erdélyben kíván többletfeladatokat vállalni 2012-ben Tőkés László, aki az elmúlt napokban jelentette be, nem vállalja tovább az Európai Parlament (EP) alelnöki tisztségét. Kijelentette, az Európai Parlamentben azt szerette volna elérni, hogy ha a kollégái rá néznek, azonnal az erdélyi magyarság jusson az eszükbe. Hozzátette, ezt azért látta fontosnak, mert 2007-ben, amikor az EP-be került, azt tapasztalta, hogy a képviselők úgy tudják, az erdélyi magyarságnak „aranyélete van Romániában”. „Senki nem jelezte az európai közvélemény számára, hogy volna még itt tennivaló a kisebbségi jogok terén” – vélte a volt püspök.

Tőkés elmondta, nem egyszemélyes döntése volt, hogy nem folytatja az EP vezetésében a munkát. Orbán Viktor miniszterelnökkel többször is egyeztetett erről. Hozzátette, az alelnöki tisztség megtisztelő feladat, de nem a látványos sikerek és a gyors politikai cselekvések terepe. A tisztség által az EU intézményei és az egyházak közötti párbeszédet is előbbre szerette volna mozdítani. Azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a mély hitre és a keresztény értékközösségre nagy szüksége lenne a mai világnak.

Tőkés hozzátette, vállalja Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökségét, ha a testület szombati marosvásárhelyi küldöttgyűlésén ismét megválasztanák a tisztségére. Az EMNT által létrehozott Erdélyi Magyar Néppártban azonban továbbra is csak védnöki szerepben képzeli el magát. „Nekem inkább az a tisztem, hogy árgus szemekkel figyeljem, mire használják a hatalmat, illetve eszükbe juttassam: a párt csak egy eszköz, nem válhat öncéllá” – nyilatkozta Tőkés László.

Ezúttal is hangsúlyozta azt a meggyőződését, hogy az erdélyi magyarság elemi érdeke a politikai erők valamilyen együttműködése, egy nemzeti minimum mentén, melyet széles egyetértés övez. Azt is megjegyezte azonban, hogy a nemzeti minimumból semmiféle konjunktúra kedvéért nem szabad engedni.

(MTI)