Az egyezményt az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2024. május 17-én fogadta el Strasbourgban és az Európai Unió Tanácsának augusztus 28-i döntése értelmében az unió is az egyezmény első aláírói között szerepel.

Hirdetés

A magyar elnökség által jegyzett kompromisszumos javaslat egy kétlépcsős megközelítést foglal magába. Eszerint első lépcsőben az egyezményt az Európai Unió írja alá a tagállamok képviseletében, szükség szerint pedig második lépcsőben felhatalmazhatja a tagállamokat is arra, hogy az unió általános érdekében, az unió mellett aláírják az egyezményt. A javasolt megközelítéssel az Európai Bizottság és a tagállamok is egyetértettek, megnyitva ezzel az utat az egyezmény aláírása előtt. Az Európai Unió általi aláírással az egyezmény az összes tagállamra egyaránt kötelezővé válik – ismertette az NGM.

Az Európa Tanács mérföldkőnek számító vívmánya ez az egyezmény, mivel ez az első olyan jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződés, amely kifejezetten a mesterséges intelligencia emberi jogi vonatkozásait szabályozza és amelyet alapvető jogaink, valamint értékeink tiszteletben tartásának biztosítása érdekében dolgoztak ki – méltatta a dokumentum jelentőségét az NGM.

A nemzetközi szerződés nem csak a tárgya miatt jelentős, hanem azért is, mert Európán kívül a világ több országa, például az Egyesült Államok is kifejezte aláírási szándékát, így világszinten hangolja össze a mesterséges intelligencia rendszerek életciklusában végzett tevékenységek szabályozását – hangsúlyozta az NGM közleménye.

Korábban írtuk