Az Európai Unióhoz fordul és bekéreti Szlovákia budapesti nagykövetét a Külügyminisztérium, amiért Sólyom László államfő nem utazhatott szombaton Révkomáromba a Szent István-szobor avatására. Balázs Péter külügyminiszter azt mondta, magyarázatot várnak a történtekre. Az Európai Unió ügyeletes szóvivője addig nem kívánta kommentálni a történteket, amíg hivatalos tájékoztatást nem kapnak.

Szlovákia a biztonsági kockázatokra hivatkozva tagadta meg, hogy a magyar államfő átlépje a határt. Lattmann Tamás nemzetközi jogász állítja, az uniós jogszabályok ezt nem teszik lehetővé. A teljes határőrizetet bizonyos helyzetekben visszaállíthatják a Schengenhez tartozó országok, de egy konkrét ember belépését ilyen módon nem lehet korlátozni. Szlovákia tegnapi lépésével egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot.

Lehetnek következmények

Ennek alapvetően kétféle gyakorlati következménye lehet. Lehet egy rövidtávú, ha a Magyar Köztársaság a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul – ez közvetlen és azonnali eredményt hozna, mondja Latmann Tamás. Lehet hosszútávú következmény is, hiszen ha egy állam elszigetelődik az Európai Unió döntéshozatali rendszerében, akkor kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem lesznek szövetségesei. Ez utóbbi tulajdonképpen a politikai nyomásgyakorlás eszköze.

Lattmann Tamás úgy látja, ha Sólyom László a jegyzék ellenére mégis átmegy a határ túloldalára, a szlovák fél nem léphetett volna fel jogszerűen vele szemben.

Ficonak belpolitikai céljai voltak

Ha áttekintjük a szlovák kormány által kialakított álláspontokat, akkor láthatjuk, hogy azok az idő előrehaladtával jó néhány változáson mentek keresztül – mondja Öllős László szlovákiai politikai elemző. Hivatkoztak először arra, hogy a magyar államiság legfőbb szimbólumának szlovákiai megünneplése sérelmes a szuverén Szlovák Köztársaság számára, másszor meg arra, hogy biztonsági kockázata van a látogatásnak.

Ezek alapján tehát kijelenthető, hogy teljesen tudatos, de előre nem tervezett akciója volt ez a szlovák kormánynak – mondja az elemző. Az akció célja egyébként figyelemelterelés volt. Egyrészt a napi politikát feszítő nemzetiségi kérdésekről – például a nyelvtörvényről –, másrészt pedig a kormány korrupciós botrányairól.

Öllős László szerint a tegnapi afférral nehéz helyzetbe került a szlovák kormány, ugyanis a szlovák politikai elit számottevő része ellenérdekelt volt a tegnapi esetnél. Jól biztosan nem jön ki belőle a kormány, mert Szlovákiában csak a totális politikai siker számít igazán.

(Krónika)