Hirdetés

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt, hogy Karsai Dániel alkotmányjogász súlyos, gyógyíthatatlan ASL-betegségben szenved és az életvégi döntések magyar jogi szabályozásával kapcsolatban indított ügyét most tárgyalják Strasbourgban.

Úgy vélte, ez egy nagyon súlyos kérdés, hiszen az eutanázia körüli vita világnézeti kérdéseket érint. Pártja teljes szívvel áll Karsai Dániel és mindenki mellett, aki hasonló helyzetben van, fontos a kiszolgáltatott helyzetben lévők támogatása, a szenvedésük mérséklése – közölte.

Kiemelte: a kormány azt akarja elérni, hogy utasítsák el Karsai Dániel beadványát, miközben az emberek nagy része elfogadhatónak tartja az eutanázia valamilyen formáját. Hasznos lenne, ha inkább ilyen érdemi kérdésekkel keresné meg a kormány az embereket, az Országgyűlésnek pedig vitát kellene folytatnia erről – jelentette ki.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára együttérzését fejezte ki. Válaszában kifejtette: Magyarországon az aktív eutanázia nem megengedett, ez következik az alaptörvényből és az Alkotmánybíróság több döntéséből, és amikor a kormány benyújtotta a védekezését Karsai Dániel ügyében, a magyar jogrend szabályaira hivatkozott.

Korábban írtuk

Közölte: a kormány figyelemmel kíséri a strasbourgi eljárást, és arra kérte az Országgyűlést, hogy szintén tegye ezt. Ugyanakkor Magyarországon az aktív eutanázia továbbra sem megengedett – tette hozzá.