Egy – a politikusok körében kedvelt – belvárosi étteremben adta le rendeléseit a Hagyó Miklós és Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatójának tanúvallomása szerint. Bielek Péterrel a terített asztalnál közölte a városháza két erős embere, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni. A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak. Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt. Mindkettő dolgozott a BKV-nak is.

2009-ben is Demszky Gábor bizalmasa és Hagyó Miklós mutatott piros jelzést a forgalomirányító központ korszerűsítésénél. Az FKF mérnökei a programot fejlesztő és így a szerzői jogokkal rendelkező Siemenst bízták volna meg a részben uniós forrásból finanszírozott beruházással. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték.

„2009 tavaszán, nyár elején Mesterházy úrral és Hagyó úrral és Polgár Csabával a Gerlóczy étteremben találkoztunk. Hagyó Miklós mondta nekem, hogy felháborítónak tartja, hogy az FKF ezt a közbeszerzést a Siemensnek kívánja odajátszani (…) Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal. Hagyó azt mondta, hogy a Getronics és a Microelektronika cégek is jelentkeztek a közbeszerzési eljárásra és ők meg tudnák valósítani a feladatot. Mesterházy egyetértett Hagyóval, hogy ez a két cég nyerjen” – számolt be róla Bielek Péter.

A két cég nyert is, de a Siemens a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely a tender újbóli kiírására kötelezte az Közterület-fenntartó Vállalatot. A második közbeszerzési eljárás végül elmaradt, mert időközben a közlekedési tárca – a válságra hivatkozva – visszavonta az uniós forrást.

A pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton is előre borítékolta a politika a nyertes nevét – vallotta Bielek Péter. A Társ-Invest Zrt. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában nettó 455 millióra emelte árajánlatát.

„A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős kb. 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára” – fogalmazott az FKF vezérigazgatója.

A Társ-Invest Kft. ügyvezetője tagad. A Közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke, az egykori szocialista főpolgármester-helyettes pedig azt állítja: nem tudott az irányított közbeszerzésekről. Vajda Pál hozzátette, felkérte a vezérigazgatót egy belső vizsgálatra.

Bielek Péter a BRFK gazdaságvédelmi nyomozóinak a hamis tanúzás és a hamis vád büntetőjogi következményeinek tudatában arról is beszélt: kinevezése után rendszeresen találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki vezérigazgató-helyettesként saját emberét ültette be az FKF vezetésébe. Bielek szerint a szocialisták és a szabad demokraták felosztották egymás között a közműcégek vezérigazgatói és elnöki posztjait, hogy koalíciós ellenőrzés alatt tarthassák a társaságokat.

(hírTV)