Az LMP elnökségi tagja szerint a kormány bebetonozza Magyarország orosz energiafüggőségét, ha az eddigi orosz gázimport és az Oroszországgal építendő Paks II. után a déli alternatív gázvezetéket is a Gazprommal építteti. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ungár Péter budapesti sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra: a külgazdasági és külügyminiszter egy hónappal ezelőtti moszkvai látogatásán állapodott meg a Gazprom vezérigazgatójával egy új gázszállítási útvonal létrehozásáról 2019 végére. 
    
Az LMP politikusa elmondta: pártja közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, hogy megismerhesse az erről szóló szerződést, ám azt a választ kapta, szerződés nincs, csupán egy megvalósíthatósági terv. Ungár Péter hangsúlyozta: ezt a dokumentumot is megismerhetővé kívánja tenni, ha pedig nem fér hozzá, pert indít a Külgazdasági és Külügyminisztérium ellen. 
    
Magyarország sosem látott energiafüggésbe kényszerítése Oroszországgal szemben Ungár Péter szerint ellentétes a kormány korábbi ígéretével, miszerint több helyről szerzi majd be a gázt annak elkerülése érdekében, hogy egyetlen hatalom a gázcsapot elzárva tegye kiszolgáltatottá az országot. 
    
Emlékeztetett arra is: Magyarország korábban bírálta Németországot, amiért szintén az oroszokkal építtette meg az Északi Áramlatot, mondván, a projekt ellentétes az Európa gázellátását diverzifikálásának szándékával. 
    
Szijjártó Péter július eleji moszkvai látogatása után az MTI-nek azt mondta: a déli gázfolyosóhoz való csatlakozás legreálisabb forgatókönyve az együttműködés az orosz állami energiavállalattal, amely megkezdte a Török Áramlat gázvezeték építését. Románia ugyanis továbbra sem kétirányúsította a gázcsatlakozást, Horvátországban pedig továbbra sem épült cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál, így Közép-Európa számára továbbra is jelentős kihívást jelent az energiabiztonság kérdése – tette hozzá. A miniszter az összeköttetés létrehozását ezért nemzetbiztonsági érdeknek nevezte.

(MTI)