„Nem segítjük hatalomra Orbán Viktort.” A Magyar Demokrata Fórumnak ez volt az egyik leghangsúlyosabb mondanivalója 2006-ban, majd újra kormányra került Gyurcsány Ferenc. Azóta a szocialistákkal és a szabad demokratákkal való közös szavazások, folyamatos konfrontáció a Fidesszel, valamint Dávid Ibolya által múlt ősszel az úgynevezett megfigyelési ügy kirobbantása voltak soron.

Az MDF elnöke, némileg leegyszerűsítve a szövevényes történetet, azt állította a kormánnyal megegyezően, hogy a Fidesz árnyék-titkosszolgálatot épített ki, és Almássy Kornél segítségével a legnagyobb ellenzéki párt be akarja kebelezni pártját.

A közvélemény-kutatások alapján jelenleg az valószínűsíthető, hogy a Fidesz megnyeri a jövő tavaszi választásokat. Az ATV hétfő esti műsorában a műsorvezető azt kérdezte az MDF elnökhelyettesétől, hogy kormányra lépnének-e a Fidesszel. Erre Herényi Károly szintén egy kérdéssel válaszolt: „Ez mitől lenne annyira meglepő?”

Lehetne most számtalan idézetet elővenni, amely az elmúlt 4 évben a Fidesz és az MDF együttműködését kizárta, de most jöjjön egy Dávid Ibolya nyilatkozat az előző országgyűlési választások előtti időből. Az MDF elnöke 2005 augusztusában Pokorni Zoltán a két párt megbékélésére vonatkozó kérését utasította el az InfoRádiónak nyilatkozva.

„Mi nem tudunk elfogadni egy olyan kezet, amely egy olvasztótégelybe akarja belerántani a Magyar Demokrata Fórumot – mondta akkor Dávid Ibolya, aki arra a kérdésre, hogy a jelenlegi parlamenti pártok közül az MDF kivel tud azonosulni, azt válaszolta: a Magyar Demokrata Fórum a Normális Magyarországért programjával azonosul, és azt várja, hogy ennek a programnak a megvalósításához, kinek milyen egyéb programja van, amelyet egyeztetni tudunk.

Herényi Károly ezúttal is a programok összeegyeztethetőségétől tette függővé, hogy a Medián szeptemberi felmérése alapján a 67 százalékos támogatottsággal bíró Fidesz mellé betársul-e a két százalékos MDF. Hozzátette: a koalíció akkor jöhet létre, ha a Fidesz nem szerzi meg a parlamenti mandátumok felét.

”Az ország nem maradhat kormány nélkül. Akkor egy tisztességes politikai párt mit tehet? Megfelelő körülmények teljesülése esetén bemegy abba a kormányba, és szolgálja az ország érdekeit.„

A Fidesz 2009 októberében nem számol az MDF-fel koalícióstársként – derült ki Cser-Palkovics András szavaiból. A Fidesz helyettes szóvivője ezt egy keddi sajtótájékoztatóján válaszolta az InfoRádió kérdésére.

”Ilyen forgatókönyvben a Fidesz nem gondolkodik. A Fidesz arra készül, és arra kéri az emberek felhatalmazását, hogy önállóan kormányozzon„.

Az MDF elnöke is kormányra készül. Dávid Ibolya a minap nyilatkozott, és arra a kérdésre, hogy lesz-e még miniszter, annyit válaszolt: ”ahogy mostanában szokás mondani, készen állok rá„.

(InfoRádió)