Az MPP politikusa szerint pártja egyeztet Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzatainak három magyar elnökével, akik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselik.

A Krónika című napilap által idézett Fazekas elmondta: azt szeretnék, hogy a három megye önkormányzati képviselői tartsanak együttes ülést. Ezen a részt vevő közgyűlési képviselők kinyilvánítanák, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyének a történelmi Székelyföldhöz tartozó része alkosson külön régiót. Emellett szükség lenne arra is, hogy a térség lakói is népszavazáson erősítsék meg ezt az igényt – mondta az MPP alelnöke.

Lokodi Edit, a Maros megyei tanács elnöke kivitelezhetetlennek tartja az MPP kezdeményezését, hiszen Maros megyében a tanács többsége román. Szerinte reálisan kell mérlegelni a lehetőségeket, figyelembe véve azt is, hogy Maros megye lakosságának mindössze 35 százaléka magyar.

Henning László, a Kovászna megyei tanács alelnöke kifejtette, korábban is zajlottak már egyeztető tárgyalások az MPP vezetőségével, és abban állapodtak meg, hogy megvizsgálják a közös tanácsülés jogi lehetőségeit.

„A három megye önkormányzati képviselői több mint egy éve folytatnak egyeztető tárgyalásokat a közigazgatási átszervezésről” – jelentette ki a Krónikának Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, aki szerint valóban szükséges a közös fellépés. Azonban úgy véli, hogy a székelyföldi régió esélyeit nem kellene „politikai PR-tanácsülésekkel” gyengíteni.

Románia területi-közigazgatási átalakítását a román kormánykoalíció őszre halasztotta, miután az RMDSZ elutasította Traian Basescu államfőnek és az őt támogató Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) azt a javaslatát, hogy nyolcra, illetve tízre csökkentsék a jelenlegi 41 megye számát. Egyik javaslat sem volt ugyanis előnyös a romániai magyarság egésze számára.

(MTI)