Annak ellenére, hogy nemrégiben a budapesti párttanács nyolcvanöt százalékos szavazati aránnyal megerősítette pozíciójában az MSZP budapesti elnökségét, a belső feszültségek nem múltak el nyomtalanul. Nemrég a Kiss Péter társadalompolitikai miniszter vezette Baloldali Tömörülés Platform ülésén hangzott el éles kritika a fővárosiakkal szemben. Az Index hírportál azt írta: a BalTöm szombati ülésén Veres János egykori pénzügyminisztériumi tanácsadója nyíltan nekitámadt a fővárosi szocialista vezetésnek. Lázár András húsz perces beszédben sorolta a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek és Burány Sándor budapesti pártelnöknek tulajdonított hibákat, „bűnöket”. Lázár szerint a jelenlegi vezetés embereivel elfoglalta a kerületeket, miközben, főként a BKV-s botrányokkal, az országos átlagnál is rosszabb helyzetbe hozta a pártot.

A budapesti ügyek a parlamenti frakció tegnapi ülésén újra előkerültek. Információink szerint több képviselő élesen támadta a budapesti vezetést, elsősorban a BKV-botrányok miatt. A Népszabadság értesülései szerint Keller László azt javasolta, hogy a frakció számoltassa el Burány Sándort és Molnár Zsolt ügyvezető alelnököt a budapesti történésekről. (Keller és a fővárosiak viszonya nem felhőtlen, különösen azóta, hogy a budapesti küldöttek szavazatai miatt vesztette el egyetlen szavazattal a párt központi pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöki tisztségét a legutóbbi kongresszuson. Tény az is, hogy a budapestiek korábban, még PM-államtitkár korában többször konfliktusba kerültek Kellerrel, elsősorban a távfő áfájával kapcsolatban.) Keller felszólalása után Szabó Zoltán képviselő is a fővárosi vezetéssel szemben foglalt állást, Juhászné Lévai Katalin pedig a budapesti lista újragondolását javasolta. Molnár Zsolt válaszul elsősorban a BKV-ügyek rendezésének lehetőségeiről beszélt. A frakcióülésen jelen lévő Bajnai Gordon miniszterelnök információink szerint érdemben nem foglalt állást, de jelezte: a budapesti botrányok miatt a felelősség nem lehet általában az MSZP-é, csakis a vétkeseké.

Lapunk úgy tudja, hogy Lendvai Ildikó pártelnök és a budapesti vezetés ma ismét tárgyaló asztalhoz ül. Az egyeztetés célja egy olyan forgatókönyv kialakítása, amely lehetőséget biztosít az MSZP arcvesztés nélküli kivonulásához a fővárosi botrányokból. Úgy tudjuk, a budapestiek hajlanak arra, hogy Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek visszaadják megbízásukat, és nem is jelölnek helyükre új embert. Álláspontjuk szerint újra kell gondolni a koalíciót az SZDSZ-szel. (Tegnap egyébként – liberális szavazattal – ismét levettek a napirendről egy szocialista indítványt a közgyűlésben.) A két főpolgármester-helyettes visszahívása nem jelentené a közgyűlési többség feladását. Olyan helyzet alakulna ki, mint annak idején országosan a kisebbségi kormányzás idején. Helyzetről helyzetre kellene megtárgyalni, miben támogatják a szocialisták Demszkyt, és miben nem.

Az MSZP budapesti választási listáját viszont nem akarják átírni. (Ennek befutó helyein többek között Hagyó, Burány, Molnár és Steiner Pál szerepel), és nem engednek abból sem, hogy elindítják a főpolgármester-jelölés folyamatát is; December elejére megnevezik az illetőt, vélhetően Horváth Csabát.

Ugyanakkor a párt felső vezetése állítólag azt kéri: a választási lista „érintetlenül hagyásáért” cserébe a fővárosiaknak kevesebb beleszólása legyen az önkormányzati választások szempontjából meghatározó budapesti küldöttgyűlésbe javasoltak névsorának összeállításában.

Várhatóan a mai országos elnökségi ülés napirendjén szerepel majd az Európai Unió biztosi posztjára való jelölés. Információink szerint végső döntés továbbra sincsen, elképzelhető, hogy az MSZP elnöksége nem is foglal állást egyetlen név mellett, hanem három jelöltet ajánlanak Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe: Kovács László jelenlegi EU-biztost, Andor László közgazdászt, illetve Veres János volt pénzügyminisztert. Utóbbi kapcsán arról is hallani, hogy inkább az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnöki posztját kaphatja, a végső befutó pedig Andor lehet.

(Népszabadság)