Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív

Az MSZP hűtlen kezeléssel gyanúsítja Tarlós István főpolgármestert a Bálna tervezett eladása miatt, mivel arra a szocialisták szerint a budapestiek biztosan nem adtak neki felhatalmazást.

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón felszólította a városvezetőt, hogy ne adja el a főváros „legikonikusabb épületét”, hanem keressen olyan üzemeltetőt, aki képes szakszerűen, az épület kulturális és szórakoztató jellegének megfelelően üzemeltetni a Bálnát.

Az ellenzéki politikus azt is mondta, Tarlós István a Római-part árvízvédelmének megvalósítása során nem a budapestieket, hanem a „fideszes oligarchákat próbálja kiszolgálni”.

Horváth Csaba szerint a főpolgármester alkalmatlanságát mutatja, hogy a kérdésben 27 év alatt nem sikerült közös álláspontot kialakítania az óbudaiakkal.

„Ha egy kupleráj nem megy, akkor nem az épületet kell lecserélni, eladni, és nem a szakmai stratégiát, hanem a madame-ot” – fogalmazott, hozzátéve, „innen is jelzem madame Tarlósnak, hogy ideje elgondolkodnia a tennivalóin”.

Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője emellett kezdeményezte a ferihegyi gyorsforgalmi út átépítését azokból a forrásokból, amelyekből a közelmúltban a Galvani-hidat és a hozzá kapcsolódó úthálózatot kívánták megépíteni.

Kezdeményezte azt is, hogy Tarlós István ne kössön komplex biztosítást „fideszes alkuszcégen” keresztül.

A Jobbik nem támogatja a Bálna eladását

A Jobbik továbbra sem támogatja a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ eladását.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta: a főváros vezetése a mostani ülésre ismételten benyújtott egy előterjesztést a Bálna értékestésére vonatkozóan. Hozzátette, hogy korábban, júniusban volt ilyen előterjesztés, amelyet akkor az előterjesztő visszavont, és akkor is szót emelt a Bálna eladása ellen.

Tokody Marcell kijelentette: a Jobbik nem támogatja, hogy a főváros a vagyonelemeinek felélésével találja meg a 3-as metró hiányzó finanszírozását, ezért a Bálna eladását most sem támogatják.

A Jobbik szerint a kormány feladata lenne az, hogy ígéretének megfelelően biztosítsa a 3-as metró felújításának valamennyi költségét.

A budapestiek valódi metrófelújítást szeretnének, ami nem csupán az élet- és balesetveszélyes helyzetek elhárítását, hanem egy érdemi felújítást eredményez, amelynek keretében például megvalósul a teljes körű akadálymentesítés – mondta Tokody Marcell, hozzátéve: pártja ezért felszólítja a kormányt, hogy teremtse meg a 3-as metró felújításához szükséges valamennyi forrást.

A Bálna eladására vonatkozó pályázatról döntött a testület

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatott hozott arról, hogy nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.

Az ingatlan legalacsonyabb vételára – az adásvételi szerződés tervezete szerint – nettó 11 milliárd forint.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálnát, hanem kiírnak egy pályázatot, amelynek eredménye majd a közgyűlés elé kerül, és akkor arról dönt majd a testület.

MTI