„Azért nem volt könnyű senkinek sem, az egypárti kormányzás próbaüzeme. A legfontosabb jónak azt tartom, hogy ennek nehézségeit az országnak nem kellett megérezni” – mondta Lendvai Ildikó évadzáró sajtótájékoztatóján. Sikerként könyvelte el az MSZP frakcióvezetője, hogy hat hét alatt nem omlott össze a kisebbségi kormány. Lendvai ezt azzal indokolta, hogy nem volt olyan törvény, amelyet tervbe vettek volna, és ne szavazták volna meg.

Csakhogy a jogszabályok zöméről még a koalíciós időkben döntött a parlament. Illetve a döntések között egyenlő súllyal szerepel az egészségbiztosítási törvény másodszori áterőszakolása, majd visszavonása is.

Lendvai szavaiból kiderült: azzal szeretnék biztosítani a volt koalíciós partner támogatását a jövő évi költségvetéshez, hogy lényegében megzsarolják a szabad demokratákat. Ha nincs elfogadott 2009-es költségvetés, akkor nem teljesíthetők a közszolgálati béremelési ígértek, illetve nem lesz nyugdíjemelés sem. Ennek a felelősségét pedig az MSZP kész az SZDSZ hárítani.

A frakcióvezető ugyanakkor elismerte, hogy az inflációkövető nyugdíjemeléssel az idős emberek tavaly jobban jártak volna. Ám Lendvai szerint ez az idei évre már nem lesz igaz.

(hírTV)