A törvény ilyen jellegű értelmezései tévesek, a 98 százalékos különadó a távozással összefüggésben kapott (pénzbeli vagy más) juttatások különadó-köteles együttes összegének egyszer kétmillió forintot meghaladó részére vonatkozik.

A félreértéseket kivétel nélkül a fő szabályként megadott 60 napi összeg, illetve az azon túl kifizetendő összegek helytelen értelmezése adja. Fontos tudni, hogy a kiegészítő rendelkezéseket nem a fő szabály helyett, hanem azzal együtt – kiegészítésként figyelembe véve – kell alkalmazni.

Két korlát került a jogszabályba: az egyik az utolsó besorolás szerinti rendszeres járandóság 60 napi összege, a másik a 2 millió forintos összeghatár. Nincs adófizetési kötelezettség, ha a távozással összefüggésben kapott különadó-köteles juttatás az utolsó besorolás szerinti rendszeres járandóság 60 napi összegénél akár több, de az a kétmillió forintot nem haladja meg. Fennáll azonban adókötelezettség akkor, ha a távozással összefüggésben kapott különadó-köteles juttatás az utolsó besorolás szerinti rendszeres járandóság 60 napi összegénél nem több ugyan, de meghaladja a kétmillió forintot.