Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2022. december 9. Befogott szájjal tiltakoznak az Egységes Diákfront demonstrációjának résztvevõi a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza elõtt 2022. december 9-én.
Hirdetés

Engedj be! – skandálták a tüntetők, akik azt kifogásolták, hogy szerintük a közmédia nem tájékoztatja a magyar lakosságot az oktatás valódi helyzetéről és nem mondhatják el a köztelevízióban az álláspontjukat az oktatásügyért demonstrálók. A többi között a szónokok felszólítására a tüntetők egy percre befogták a szájukat, így mutatva, hogy a közmédia szerintük miként hallgatja el a követeléseiket.

A Kunigunda útján felállított színpadon kalapáccsal szétvertek egy televíziókészüléket. A tüntetés a Flórián téren kezdődött, onnan vonultak a demonstrálók az MTVA épülete elé. Útközben a „Szabad ország, szabad oktatás”, a „Fizessétek ki a tanárainkat!” és „A csend nem rend” rigmusokat skandálták.

A menetelők olyan molinókat tartottak a magasba, mint „Minden hatalom a népé”, „Ki fog minket tanítani?”, „Még több stadiont, még kevesebb tanárt!”. Az egyik demonstráló egy molinón Haynauhoz, az 1848/49-es szabadságharc utáni megtorlások elrendelőjhez hasonlította az oktatást felügyelő belügyminisztert. „Haynau 13 honvédtiszt, Pintér 13 tanár” – szerepelt a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok számára utalva a táblán.

A menetben résztvevők fáklyákat gyújtottak és Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelték. A tüntetők nemzeti színű, európai uniós, valamint a pedagógusokért tartott tüntetések jelképévé vált kockásing-mintás és körbezárt felkiáltójelet ábrázoló zászlókat lobogtattak. Feltűnt a tömegben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Tanítanék Mozgalomnak a lobogója is.

Korábban írtuk