A Debreceni Ítélőtábla bírói tanácsa elutasította az újabb bizonyítási indítványokat és tanúmeghallgatásokat az Olaszliszkán 2006-ban brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos ügyében folyó perben, így a nyolc vádlott másodfokú tárgyalásán csütörtök délután megkezdődtek a perbeszédek. Ez azt jelenti, hogy az ítélőtábla november 6-án, pénteken valószínűleg ítéletet hoz.

A vádat képviselő ügyész a perbeszédben közölte: a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fönntartja korábbi álláspontját, és súlyosítást kér, mert minden tényállás és következtetés maradéktalanul helytálló a vádlottak bűnösségére.

Az ügyész így fogalmazott: – Az elkövetők valósággal agyonverték, kivégezték Szögi Lajost, tettük enyhítésre nem vezethet, a súlyosítás indokolt. Kirívóan durva és embertelen cselekedetet követtek el, amelynek a sértett gyermekei örökké az áldozatai maradnak.

A tárgyaláson a vádat képviselő ügyész a megrendítő jelzőkkel tarkított perbeszédében közölte: az elkövetők "gyilkos mámorukban" és "féktelen tobzódásukban" valósággal "agyonverték és kivégezték" Szögi Lajost, ezért tettük enyhítésre nem vezethet. Hozzátette: kirívóan durva és embertelen cselekedetet követtek el, amelynek a sértett gyermekei örökké az áldozatai maradnak. Ezért az ügyész az elsőrendű vádlott esetében súlyosítást kért, a harmad-, ötöd, hatod- és hetedrendű vádlottaknak pedig életfogytig tartó szabadságvesztést javasolt, azzal a feltétellel, hogy csak harminc év után bocsáthatók szabadlábra. (A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság első fokon a másodrendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a többi felnőtt korú vádlottat egyenként tizenöt éves fegyházbüntetésre, a negyed- és nyolcadrendű fiatalkorú vádlottat pedig tíz év börtönre ítélte.) A védők a perbeszédükben enyhítést, illetve felmentést, valamint az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték. A tárgyalás pénteken további védői perbeszédekkel folytatódik.

A tragédia előzménye

A Debreceni Ítélőtáblán, a Szögi Lajos 2006-ban Olaszliszkán történt brutális meggyilkolása miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalásán ma kiderült az is: a tragikus esetnek sok évvel ezelőtt már volt egy hasonló előzménye, amely kis híján tragikusan ért véget. Balla Lajos, az ítélőtábla tanácselnöke a csütörtöki tárgyaláson fölolvasott több rendőrségi és bírósági dokumentumot, amelyekből kiderült: Olaszliszkán 1994-ben egy autós halálra gázolt egy kislányt, aki a jelenleg a vádlottak padján ülő H. és Sz. család rokonságába tartozott. A baleset után a kislány rokonságából mintegy húszan fölkeresték az autós lakhelyét, behatoltak az udvarára és szétverték a járművet, amellyel a gázolás történt.

A rendőrségi jelentés szerint a súlyosabb bűncselekményt, az autós meglincselését csak a rendőrök megérkezése gátolta meg, akik megfékezték a – mint fogalmaztak – "felbőszült" rokonságot.

Ennek azért van jelentősége, mert a vádlottak védői utaltak arra: a H. és Sz. család tagjaiból azért válthatott ki különösen nagy indulatot Szögi Lajos vélt gázolása, mert mély nyomokat hagyott bennük a korábbi halálos tragédia. Az ügyben felkért elmeorvosi szakértő ezt cáfolta, mint mondta, ha egyes családtagokban mély depresszió alakult volna ki az eset miatt, akkor nem mások, hanem maguk ellen fordultak volna, a súlyos depressziósokat ugyanis az jellemzi, hogy magukat büntetik önagresszióval.

A tárgyaláson elhangzott az is: Szögi Lajos 2006. október 15-én történt meggyilkolása előtt pár nappal azért hívtak rendőröket Olaszliszkára, mert a per jelenlegi másodrendű vádlottja, idősebb H. Dezső életveszélyesen megfenyegetett egy helybéli családot. A vallomások szerint id. H. Dezső verekedni akart egy férfival, s annak háza előtt azt kiabálta, hogy éjszaka megöl mindenkit. A rendőröknek később H. Dezső elismerte: valóban nézeteltérésbe keveredett egy családdal, de senkit sem akart megölni.

(nol.hu)