Az adatvédelmi biztos azt javasolja, hogy a választás második fordulójában, már este hét órától, az urnazárás hivatalos időpontjától lehessen közölni az eredményeket. Jóri András a 180 percben azt mondta, erre még a második forduló előtt javaslatokat tesz a választási szerveknek. A biztos hangsúlyozta: a választási eljárási törvényben szerepel a gyors és hiteles tájékoztatás alapelve, az alkotmányban a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog, ezeket együtt értelmezve pedig kiválasztható a több versengő jogértelmezés közül az megoldás, ami a törvény céljának igazán megfelel. Az ombudsman vizsgálatot indított, amiért vasárnap késve közölték az előzetes eredményeket. Nem büntetőjogi felelősségre vonást szeretne, mert szerinte nem volt szándékos a jogsértés – tette hozzá.

Az országgyűlési választások első fordulója hivatalosan hétfőn hajnali negyed kettőkor ért véget, akkor szavazott az utolsó választó a főváros XI. kerületében. Késő este hosszú sorok kígyóztak több olyan szavazókörnél, ahol a nem lakóhelyükön választók voksolhattak: akik este hétig beálltak a sorba, még szavazhattak. Az Országos Választási Bizottság ezért meghosszabbította a kampánycsendet is.

Az Országos Választási Iroda vezetője hétfőn délután azt mondta, a választások második fordulójában újra lehetnek hosszú sorban állások a nem lakóhelyükön szavazók miatt, de a helyi irodák mindent megtesznek ennek elkerülésére. Virág Rudolf, valamint Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság vezetője szerint az igazolásos szavazásról szóló törvény az oka a voksolás elhúzódásának. Az első fordulót értékelő tájékoztatón az is elhangzott, hogy az információáramlással sem volt minden rendben, mert túl későn értesültek arról, hogy hosszabb ideig elhúzódik a szavazás.

(MR)