Harka Önkormányzata közösen az ausztriai Neckenmarkt Önkormányzatával 2003 óta szervezi meg a Liszt Ferenc kerékpártúrát minden év augusztusának utolsó vasárnapján. 2004-ben csatlakozott a rendezvényhez Raiding önkormányzata is, ahol Liszt Ferenc szülőháza található.

A túra célja a két ország kapcsolatainak erősítése, közös kulturális értékeink ápolása, a kerékpáros turizmus fellendítése, az egészséges életmód és a család fontosságára való figyelem felhívása.

A túra résztvevőinek száma évről évre emelkedik: 2010-ben regisztrált résztvevők száma mintegy 800 fő volt – Ausztriából, Angliából, Romániából, Budapestről, a Balaton mellől, Győrből és nem utolsó sorban Sopronból érkeztek kerékpárosok.

Mivel 2011-ben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, az idei kerékpártúra különös jelentőséggel bír. A szervezők emiatt több meglepetéssel is készülnek.

Megelevenedik a túra logóján szereplő, kerékpározó Liszt-figura. Lovas hintón lehet a hazafelé tartó idősödő Liszt Ferenc egykori útját megtenni. A Liszt Ferenc Társaság Soproni tagozata Liszt-totót szervez, lesz rendőrségi baleset-megelőzési bemutató, a Wilfing Áron Egyesület pedig a közlekedésbiztonságra és a toleranciára hívja fel a közönség figyelmét. Az ausztriai Raidingban ezen a napon ingyen tekinthetik meg a kerékpárosok a zeneszerző szülőházában berendezett múzeumot. A célnál egy tál gulyásleves, fúvószene és kerékpáros triál bemutató és nyereményjáték várja majd a megfáradt kerékpárosokat.

További információ: http://liszttura.hu/