Fotó: MTI/Kiss Gábor
Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője beszél, miután a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ülésén az RMDSZ véglegesítette a parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját Kolozsváron 2024. október 7-én
Hirdetés

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) hétfői ülésén véglegesítette a parlamenti jelöltlistákat. A tanácskozás utáni sajtóértekezleten Csoma Botond felidézte: a szövetség székelyföldi szervezetei felváltva vállalják, hogy listáikon olyan magyar szórványközösségek juttathassanak képviselőt a bukaresti törvényhozásba, amelyek önerőből nem tudnák összegyűjteni az ehhez szükséges szavazatszámot.

Az utóbbi két parlamenti ciklusban egyedüli jelöltként a nagyszebeni Benedek Zakariás volt az RMDSZ-frakció szórványképviselője, idén azonban komoly verseny alakult ki, mivel a SZÁT-hoz hét pályázat is érkezett – részletezte a szóvivő. Végül a titkos szavazás második fordulójában a brassói származású Markó Attila – a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó kollégium visszaszolgáltatása miatt felfüggesztett börtönre ítélt, majd megalapozatlannak bizonyult vádak sokaságával meghurcolt – volt kissebségügyi államtitkár 15-13 arányban nyerte el a jelöltséget a Fehér megyében szórványegyesületet vezető Bodoczi Annamária előtt.

Korábban írtuk

A szórványképviselő parlamentbe juttatásáról ezúttal az RMDSZ Maros megyei szervezete gondoskodik, amely képviselőházi listája harmadik helyén indítja Markó Attilát.

A két kisebbik magyar pártnak az RMDSZ a velük – külön-külön – megkötött korábbi megállapodás értelmében enged át egy-egy „biztosra vehető” parlamenti mandátumot a Hargita megyei képviselői lista 5., illetve a Kovászna megyei lista harmadik helyén. A 2020-as parlanti választásokon az RMDSZ listáján jutott a parlamentbe az EMSZ két politikusa: Zakariás Zoltán, akit azóta a párt elnökévé választottak, és az EMSZ-ből időközben kilépett Kulcsár-Terza József, aki tavaly jegyezte be új pártját, az MPE-t.

Az RMDSZ szóvivője szerint a SZÁT hétfőn csak elvi döntést hozott a két kisebbik pártnak felajánlott helyekről, ezek elosztásáról és a jelöltek személyéről további egyeztetéseket kell még folytatni.

A megyei szervezetek javaslataihoz képest a SZÁT még egy módosítást eszközölt: a Kolozs megyei jelöltlista második – szintén befutónak tekintett – helyén indítja Szilágyi Dórát, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökét. Csoma Botond elmondta, hogy több területi – a Szatmár és Szilágy megyei – szervezet is szóba került, amikor a SZÁT befutó helyet keresett a szövetség ifjúsági szervezetének számító MIÉRT elnöke számára. Végül az bizonyult a Kolozs megye mellett szóló döntő érvnek, hogy Kolozsváron sok egyetemista tanul, erős ifjúsági szervezetek működnek.

Romániában december elsején rendezik a parlamenti választásokat.

Az RMDSZ-nek a jelenlegi ciklusban 20 képviselője és 9 szenátora van a bukaresti törvényhozásban.