Az új pártelnök kortesbeszédében azt mondta: gyakorlatias, vidékről építkező, szerethető pártot szeretne felépíteni, mert úgy látja, hogy az SZDSZ most egy gyűlölt párt. Megválasztása után felszólította Kóka Jánost, hogy mondjon le a képviselőcsoport vezetéséről. Retkes Attila egyben bocsánatot kért a magyar társadalomtól az elmúlt 15 év hibáiért.

„Ne veszítsd el a fejed!” – üzente a zene a hangszórókból még a küldöttgyűlésre érkezőknek, akik végül is eljöttek annyian, hogy határozatképes legyen a fórum. Így dönthettek a napirendi pontokról, amelyek közé végül is nem vették fel a zuglói választmánynak azt a javaslatát, hogy a tisztújítást és az azt követő elnökválasztást halasszák inkább októberre.

A leköszönt elnök beszédével kezdődött meg az érdemi munka. Fodor Gábor a lemondását azzal indokolta, hogy az SZDSZ számára kudarcos európai parlamenti választás nem rázta fel a szabad demokratákat, és most esélyt szeretne adni azoknak, akik éreznek magukban annyi energiát, hogy feltámasszák a pártot. Kritikaként megjegyezte, hogy soha többé nem fordulhat elő, hogy a frakció nem támogatja az elnök politikáját.

A volt elnök után a jelöltek mutatkoztak be. Retkes Attila zenetörténész és közgazdász arról beszélt, hogy gyakorlatias, vidékről építkező és szerethető pártot szeretne, mert úgy látja, hogy az SZDSZ most egy gyűlölt párt. A kormányt mérsékelt liberális ellenzéki pártként csak a hatékony válságkezelő intézkedésekben tudná támogatni, és ha ő lenne az elnök, akkor a frakció az elnökség álláspontját soha nem hagyhatná figyelmen kívül – utalt vissza Fodor Gáborra Retkes Attila.

Badacsonyi Szabolcs gyermekorvos zenés összeállításban mutatkozott be. Nem tudni, hogy az ABBA együttes Waterloo című száma mennyire győzte meg a küldötteket, de az kiderült, hogy Badacsonyi Szabolcs új stílusú, új arculatú pártot képzel el. Szerinte a két legnagyobb ellenség a reményvesztettség és a pánik, és ezen csak az önbizalom segíthet.

Végül Weinek Leonárd zuglói polgármester, a harmadik jelölt mutatkozott be. Azt mondta: a küldötteknek kell eldönteniük, hogy a Titanicon ülnek-e, vagy csak egy kisiklott vonaton, ahol a kézifék mindenkinek a kezében van.

Az új pártelnök távozásra szólította fel Kókát a frakció éléről

A kora délután kezdődött elnökválasztáson Retkes Attila kapta a legtöbb szavazatot a küldöttektől – jelentette az MR1-Kossuth Rádió helyszíni tudósítója. A zenetörténész-közgazdász 228 voksot kapott. Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weinek Leonárdra 72-en szavaztak.

Az SZDSZ új elnöke rögtön a megválasztása után távozásra szólította fel Kóka Jánost a frakcióvezetői posztról. Retkes Attila azt mondta: elérkezett a nyílt beszéd ideje, és ennek a jegyében kérte Kóka Jánost arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül mondjon le a képviselőcsoport vezetéséről. Kérésére a rendkívüli küldöttgyűlés ezt szimpátiaszavazással meg is erősítette.

Retkes Attila még jelöltként elmondott bemutatkozó beszédében jelezte: ha ő állna a párt élén, akkor a frakció az elnökség álláspontját soha nem hagyhatná figyelmen kívül. Arról is beszélt: gyakorlatias, vidékről építkező, szavahihető és szerethető pártot szeretne felépíteni, a kormányt pedig mérsékelt liberális ellenzéki pártként csak a hatékony válságkezelő intézkedésekben tudná támogatni az ő vezetésével az SZDSZ.

Bocsánatot kért az SZDSZ új elnöke a magyar társadalomtól és a választóktól. Retkes Attila azt mondta: sajnálja az elmúlt 15 év korrupciós ügyeit, sajnálja, hogy az SZDSZ nem foglalkozott kellőképpen a magyarságot érintő sorskérdésekkel, a határon túli magyarok ügyével, és magára hagyta a vidéket is. Azt mondta: olyan pártot szeretne, amely egyszerre vallja a szabadelvűséget és a hazaszeretetet.

(MR)