A szaktárca ismerteti: a magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba. A nemzeti hatáskörben elrendelt importtilalom miatt már április 19-e óta nem érkezhet Magyarországra Ukrajnából gabona és olajosnövény, emellett 2023-ban a szomszédos országban csökkenő terméseredménnyel számolhatnak. A belföldi ellátás a magyar termények révén is teljes mértékben biztosított.

Hirdetés

A közlemény szerint az AM áttekintette a Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatokat, amelyek alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredmények és a 2023-2024-es gazdasági évre csökkenő exportteljesítmény várható. Az idei terméseredmények Ukrajnában elmaradnak a korábbi évek szintjétől, elsősorban az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Ezáltal Ukrajna exportálható árualapja is csökkent a korábbi évekhez képest. A 2023-as ukrán búzatermés 23 millió tonnás szintet ért el, ami a háború előtti években megszokott mennyiségekhez képest körülbelül 24 százalékos visszaesés – írták.

Ugyanez az adat kukorica esetében 30 százalékos nagyságrendű visszaesést mutat, a 2023-as ukrán kukoricatermés 24 millió tonna körül alakulhat. A termésmennyiség visszaesése az olajos növényeknél kevésbé erőteljes, és az egyes növényfajokat eltérően érinti, de ezeknél a kultúráknál is érezhető a háború hatása. Hozzátették, hogy a legfrissebb becslések az Ukrajna által exportálható összes gabona, olajos- és fehérjenövénnyel kapcsolatban 46-47 millió tonnás exportot jeleznek előre a 2023-2024-es gazdasági évre. Ez a mennyiség továbbra is jelentős, de érezhetően, körülbelül 28 százalékkal elmarad a háború előtti években megszokott 65 millió tonnás szintekhez képest. A tényleges exportpotenciált befolyásolja a dunai ukrán és a kapcsolódó román tengeri kikötői kapacitások működési hatékonysága, valamint a szárazföldi tranzitfolyosó kapacitásának bővítésére irányuló európai erőfeszítések eredményessége és gyorsasága – mutat rá az AM.

A közlemény szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a 2022 szeptembere és 2023 májusa között csúcson lévő, Ukrajnából érkező uniós gabona- és olajos növény import, amelynek havi mennyisége elérte a 2,5-4 millió tonnát is, 2023 májusa után havi 1,6-1,7 millió tonnára süllyedt. A hatalmas volumenek mögött jelentős szerepet játszottak a háború kitörése miatt a korábbi időszakban felhalmozódott 2021-es ukrán termésből származó beszorult készletek is. A jövőbeni ukrán export alakulását befolyásoló további tényező az ukrán hrivnya árfolyama is, amely a háború kitörését követő sokkok után 2023-ban meglehetősen stabilan alakult, sőt némileg erősödni tudott a főbb valutákkal szemben. A stabil, illetve erősödő hrivnya az ukrán exportot a következő időszakban fékezheti – írta az agrártárca.

Korábban írtuk