A Demokratikus Koalíció szerint aki a baloldali ellenzéki pártokra szavazott az áprilisi országgyűlési választáson, az Európára szavazott.

Fotó: MTI, archív, szerk.

A párt XV. kerületi majálisi sajtótájékoztatóján Hajdu László polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy május 1-jén az ország az uniós csatlakozást is ünnepli. Ez a kerület Európára szavazott – szögezte le az egyéniben nyertes képviselő, aki bírálatként azt mondta, hogy a kampány rossz szabályok alapján, a demokráciának „csak apró szikráit felmutatva” zajlott.

Hajdu László egyúttal arra is kitért, hogy miközben május 1-je a munka ünnepe, Magyarországon nagyon magas a munkanélküliség, sok a közmunkás és nagyon sokan külföldre mentek dolgozni.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábbi elnöke azt hangsúlyozta, hogy a munka törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek a megváltoztatása kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat. Szomorúnak nevezte, hogy az uniós csatlakozás évfordulóján arról kell beszélni, hogy „porig alázták a szociális párbeszédet ebben az országban”.

Azért kell dolgozni, hogy a munkának újra legyen a becsülete, hogy a szakszervezeteknek újra legyen joguk tárgyalni és újra fel kell építeni a szociális párbeszéd intézményrendszerét – fogalmazott.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetője azt mondta, hogy az Orbán-rendszerben magukra hagyták a munkásokat. Bejelentette, hogy a DK-val kötött szövetségüket tovább akarják folytatni, többek között az önkormányzati választáson is.

A civileknek együtt kell működniük a demokratikus ellenzéki pártokkal – szögezte le a megválasztott DK-s képviselő.

Hajdu László Budapest XV. Kerületének polgármestere, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, és a DK szakszervezeti vezetői Nemes Gábor és Székely Sándor közös sajtótájékoztatót tartanak a munka ünnepe alkalmából.

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Dienstag, 1. Mai 2018

MTI