A kezdeti nehézségek után, jól haladnak a munkálatokkal a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ építői – hangzott el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában tartott sajtótájékoztatón.Jelenleg öt helyszínen zajlik a munka a kórház területén, ahol az eredeti ütemezéshez képest később, június 27-én kezdődhetett meg a rendelőintézet emeletráépítése. – Többi között a módosított tervek engedélyeztetése miatt kellett várni a munkálatokkal – mondta el Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, aki kijelentette: mindezek ellenére jól állnak az építők, amit a föld fölé magasodó új épületrészek is bizonyítanak. A statikusok javasolta tervmódosítás során a rendelőintézet meglévő épületének mindkét oldalán, külső vasbeton merevítő falat építettek. Az elnök beszámolt arról is, hogy folyamatban van az orvosi gép-műszerek beszerzése, és várhatóan még ebben az évben lezárul ez a fontos része a beruházásnak.

A rendelőintézet új szintjének építése miatt – augusztus 15-től -, várhatóan egy éven keresztül nem működnek a liftek az épületben. – Az építkezés olyan szakaszához érkezett, amikor el kellett bontani a rendelőintézet mindkét liftjét és le kell zárni a rendelőintézetet és a fekvőbeteg-ellátó osztályokat összekötő folyosót – tájékoztatott dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója.

Néhány szakrendelést emiatt átcsoportosítanak a kórház főépületébe, így a mozgásukban korlátozottak könnyebben juthatnak el a vizsgálatok helyszínére. Az építkezés ideje alatt mindezek az átszervezések bosszúságokat okozhatnak, de a betegek számára tájékoztató táblákat helyeznek ki, amelyeket érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy könnyebben megtalálják a keresett szakrendelést.

Mint elhangzott: az építkezéssel kapcsolatban a környéken élők részéről nem érkezett panasz, de a Nyíri úti kórházban ápoltakat már jobban megviselte a munkák zaja. – Sajnos ezek az átalakítások kényelmetlenségekkel is járnak, de egy működő kórház átépítése során ezek kivédhetetlenek – mondta el dr. Svébis Mihály.

– Az ütemterv szerint haladnak a munkálatok – jelentette ki Kézér Gyula, az építési beruházást végző Magyar Építő Zrt. termelési igazgatója, aki hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak a betegellátásban.

2013-ban már fogadják a gyógyulni vágyókat az új kórházi épületben

A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ építését 2011. február 8-án – a munkaterület átadását követően – kezdte el a Magyar Építő Zrt. A közel 5 milliárdos építési beruházásba helyi alvállalkozókat is bevontak. A Nyíri úti kórháznál több helyszínen zajlanak jelenleg a munkálatok. Az új tömb épülete együtt készül az összekötő híd szerepét betöltő előcsarnokkal, emiatt a meglévő főépület főbejárati elő lépcsőjét le kellett bontani. A beteg és látogatói forgalmat átmenetileg átterelték és az endoszkópiai osztálynak is ideiglenes helyre kellett költözni. Az új építésekkel párhuzamosan halad a meglévő diagnosztikai épület kevésbé látványos belső korszerűsítési munkája, továbbá az új létesítmények elektromos energia ellátását szolgáló trafóállomás kialakítása a Nyíri úti főporta épületének átalakításával, melynek bontási-, és szerkezetépítési munkái készültek el eddig. A rendelőintézetet is bővítik; az új, 3. emeleten a járóbeteg központi diagnosztika kap helyet.

A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ építése a megyei önkormányzat történetének egyik legnagyobb beruházása, melynek összköltsége 11,6 milliárd forint. Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt tervei szerint az építők 2012. szeptember 28-ig végeznek a munkálatokkal, az új kórházi épületben pedig 2013 elejétől fogadják a gyógyulni vágyókat.