2007-ben a második Gyurcsány-kormány kötött államközi szerződést Ausztriával, a programmal a Szentgotthárdi Ipari Parkban lévő vállalkozások szakember utánpótlását biztosították. A határ közelében Feldbachban 14 és 18 éves kor között oktatták a gyerekeket teljesen ingyen. A három nyelven folyó tanítás költségeit az állam fizette. Az idei tanév kezdésekor derült ki, hogy a Bajnai-kormány egyik utolsó intézkedéseként felbontotta a szerződést, ezután a szülőknek mindenért fizetniük kell.

– Az összeg 50-60 ezer forint közötti, még pontosan nem számoltuk ki mennyi. A szállást és az étkezést is teljes áron kell kifizetnünk – mondja az egyik szülő.

A szerződés felbontását a pénzhiánnyal indokolta a szocialista kormány. A szülők nem értik, hogy őket miért nem tájékoztatták a támogatás megvonásáról.

– A kollégiumban való megjelenésünkkor szembesültünk azzal, hogy a felbontották a szerződést. Ha a megfelelő időben kaptunk volna tájékoztatást, akkor lehet, hogy nem ebben az iskolában folytatják a gyermekeink a tanulmányt – mondta a hírTV-nek egy másik szülő.

Közgazdasági szakközépiskolába az ország különböző pontjairól járnak a diákok. A legtöbben most Szentgotthárdon laknak kollégiumban, onnan járnak vonattal az ausztriai iskolába. Eddig egy szülő vette ki gyerekét az intézményből.

(hirtv.hu)