Bakondi György elmondta, hogy kedden az Európa Tanács jóváhagyta a migrációs és menekültügyi paktumot és három hónapos ütemterv alapján már megkezdődött a végrehajtási rendeletek kidolgozása. Hozzátette, ezt követően a tagállamoknak is terveket kell készíteniük, és a paktum két év múlva lép hatályba.

Hirdetés

A kilenc jogszabályból álló paktumból Bakondi György kiemelte, hogy a tagországoknak a kiszabott kvótának megfelelő létszámban illegális bevándorlókat kell fogadniuk. Ha nem fogadják, akkor személyenként 20 ezer eurós büntetést kell fizetniük – tette hozzá. Elmondta, hogy a Magyarországra vonatkozó kvótaszámot még nem állapították meg, de szerinte az jelentős lesz.

Válsághelyzetben a meghatározott kvótaszámon felül is oszthatnának szét illegális bevándorlókat, ugyanakkor azt, hogy mi tekinthető válsághelyzetnek, azt az Európai Bizottság dönti el – jegyezte meg.

A paktum része, hogy a határ közelében több ezer személy befogadására alkalmas migránstáborokat kell létrehozni – közölte.

Korábban írtuk

Bakondi György kifogásolta, hogy az EU „áttörte azt az elvet, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő”. Kimondták ugyanis, hogy az úgynevezett ngo-k, a civil szervezetek nem büntethetők, ha akár díjazás ellenében is segítik az illegális migrációt – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy a paktum kidolgozásánál nem vették figyelembe a magyar tapasztalatokat, pedig Magyarország szilárdan őrizte a határokat az elmúlt kilenc évben.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) számára is fontos volt, hogy a paktum elfogadása megtörténjen a választási kampányban és az értékelésekben azt lehessen állítani, hogy az EP jelentős lépést tett az illegális migráció kérdésében. Mint mondta, ez meg is kezdődött Európa-szerte, így Magyarországon is a balliberális médiában.

Kulcskérdés, hogy az EP-választások után változás történjen a Európai Parlament és az Európai Bizottság összetételében, és a magyar emberek és az európaiak biztonságát szolgáló, új migrációs politikát alakítsanak ki – hangsúlyozta Bakondi György.