Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos keddi kijelentései meghívót jelentenek a migránsoknak – reagált Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Európai Bizottság tagjának kijelentésére az M1 aktuális csatornán kedd este.

A biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elmondta, jogi és egyben erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmusban. Kilátásba helyezte, ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett országokkal szemben.

Bakondi György erre reagálva elmondta, ezek a kijelentések megnyugtatják a migránsokat, miszerint Európában mindenkinek van helye.

Ez nem igaz – jelentette ki -, de az ilyen kijelentések „szívóhatása” 2015 óta jól látható.

A főtanácsadó szerint az unió tisztségviselőit nem azért választották meg, hogy a tagállamokat időről időre súlyos szankciókkal fenyegessék. Inkább azt kellene megvizsgálni, miért teljesítik vonakodva az uniós államok a kötelező kvótát – fűzte hozzá.

MTI