Balatoni Katalin a Kaposvári Fésűs Éva Központi Óvodának a város főterén tartott népi játékbemutatóján közölte, hét évvel ezelőtt érkezett el az a pillanat, amikor úgy gondolta, szükséges megemlékezni a magyar népi játék napjáról. Rámutatott, hogy minden egyes játék pedagógiai lehetőséget hordoz magában. Felidézte, hogy régen az úgynevezett paraszti kultúrában a gyermekek mindent a játékokból tanultak meg, mindent abból sajátítottak el. „Ezekre a készségekre és képességekre, ismeretekre most is szükség van, hiszen meg kell tanítani a gyerekeket arra, mit jelent magyarnak lenni, közösségben élni, közösséghez tartozni” – fogalmazott.

Hirdetés

Örömét fejezte ki amiatt, hogy idén a magyar népi játék napjához több mint félezer óvoda, továbbá számos család és külhoni magyar oktatási intézmény csatlakozott. „A mai napon a világ számos pontján mutatja meg a világ magyarsága, hogy fontos nekünk a magyar népi játék, és mi magyarok összetartozunk, éljünk bárhol is a Földön” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Bóla Mária, a Kaposvári Fésűs Éva Központi Óvoda igazgatója megköszönte, hogy sokan elmentek az első kaposvári népi játék napján az óvoda meghívására a város főterére, ahol közel 300 gyerek gyűlt össze szülőkkel, nagyszülőkkel, hozzátartozókkal, óvodapedagógusokkal.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében kiemelte, hogy mint négyunokás nagypapa, jól ismeri az óvodákban zajló munkát. Köszönet mondott a helyettes államtitkárnak, hogy elege volt a mindenféle „kutyafüle” világnapból, és kitalálta, hogy a helyi népi játékoknak is legyen egy napja. Hozzátette, reményei szerint abból egyszer világnap is lesz, hiszen a helyi népi játékoknak komoly szerepe van az identitástudat erősítésében. Végül köszönetet mondott azért, hogy Kaposvár óvónői kiváló munkát végeznek.