Balatoni Katalin úgy fogalmazott, a sport nem csupán a mozgásról szól, hanem jóval többről, hiszen a sportolók hitről és elszántságról tesznek tanúbizonyságot.

Hirdetés

A tanév elején lehetőség van új célok kijelölésére, új álmok megvalósítására – mondta a helyettes államtitkár, kiemelve, a fiatalokat arra kell nevelni, hogy higgyenek az álmaikban, a köznevelésnek pedig segítenie kell ezeknek a megvalósításban.

Kósa Ádám, a Belügyminisztérium fogyatékosságügyi államtitkára azt mondta, meggyőződése, hogy a sport nemcsak az emberek magányos versengése, hanem egy közösség, amely befogad, elfogad, támogat és felemel, elhivatottságra, kötelességtudatra és egymás elfogadására nevel.

Az államtitkár közölte azt is, hogy az Országos Fogyatékosságügyi Program tervei között szerepel a fogyatékossággal élő emberek szabadidősportjának elősegítése.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a sport mindenkié, „a sportban mindannyian összetartozunk, összeköt a mozgás szeretete”.

Korábban írtuk

Az életben sok minden van, amely a különbségekre helyezi a hangsúlyt, megoszthat bennünket, ezzel szemben a sport közösséget kovácsol, általa olyan értékekkel lehet gazdagodni, amelyek nem csak a pályán, hanem a mindennapokban is segítik az embereket – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arról beszélt, hogy a sport megtanít győzni és veszíteni, az ellenfelet és a szabályokat tisztelni, mindez pedig abban is segít, hogy a fiatalok „jó állampolgárai legyenek hazájuknak”.

Szabó László, a FODISZ elnöke felidézte, 25 éve jött létre a szervezet, amelynek szükségességéről anno nagy viták zajlottak, de az elmúlt negyed évszázad bebizonyította, hogy jó döntés volt a megalapítása.

Működésük célja, hogy a szakmai munka mellett felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő sportolókra, valamint, hogy összegyűjtse azt a speciális tudást, amely a fogyatékkal élők sportolásához szükséges – mondta el az elnök.

A rendezvényen átadták a Fogyatékosok Diáksportjáért díjakat azon sportszakembereknek, akik kiemelkedően sokat tettek a fogyatékossággal élő gyerekek sportolásáért, valamint elismerésben részesültek az országos versenyeken kiemelkedő eredményt elért sportolók és felkészítőik is.