„A mai nap során az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói a magyar médiatörvényt elítélő közös határozati javaslatban állapodtak meg. Bár eddig folyamatosan tagadták a Magyarország elleni rágalomkampány gerjesztését, az MSZP immáron nyíltan az élére állt a Magyarországot megbélyegző határozati javaslatnak, amelyet Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője maga is aláírt. Világos, hogy a határozati javaslat minden politikai és szakmai megalapozottságot nélkülöz, s tekintettel az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány között hamarosan lezáruló egyeztetésekre, annak célja a politikai hisztériakeltés valamint Magyarország és a soros elnökség lejáratása” – hívja fel a figyelmet közleményben a Magyar Néppárti Képviselőcsoport.

„Az uniós szervek között a médiatörvény tárgyában az Európai Bizottságnak van, mint a „szerződések őrének”, jogi felhatalmazása, neki van olyan apparátusa és megfelelő szakértelme, amely pártatlan, elfogulatlan európai stílusú vizsgálatot eredményezhet. Az Európai Parlament határozatának nincs semmilyen jogilag kötelező ereje. Magyarország és az Európai Bizottság között széleskörű egyeztetések vannak folyamatban, melyek várhatóan napokon belül eredményesen lezárulnak, ezáltal határozathozatal a kérdésben értelmetlen. A baloldali és liberális frakciók figyelmen kívül hagyva ezeket a tényeket politikai célokból igyekszenek megbélyegezni Magyarországot. A balliberális határozattervezet ugyanakkor tárgyi tévedéseket és csúsztatásokat tartalmaz, megalapozatlan feltételezésekre épít, valamint kötelezettségszegési eljárás lefolytatásával fenyeget” – folytatódik a közlemény.

„A balliberális javaslattal szemben a néppárti frakció is benyújtotta saját határozati javaslatát, melyben elítéli a magyar kormány elleni idő előtti és indokolatlan támadásokat valamint azokat a manipulatív és politikailag motivált kijelentéseket, melyek célja a magyar elnökség és ezáltal az egész Európai Unió gyengítése. Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság értékelésétől és az eredményes egyeztetésektől függetlenül a szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciók Magyarország elleni további politikai hisztériakeltésen munkálkodnak. Ugyanakkor a mostani akciónak köszönhetően világossá vált, hogy eddigi tagadásukkal ellentétben a magyar szocialisták állnak a Magyarország ellen irányuló rágalomkampány mögött” – zárul a Magyar Néppárti Képviselőcsoport közleménye.