Az államtitkár a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hans Seidel Alapítvány és a Nefmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága háromnapos, a keresztény roma szakkollégiumok tagjainak rendezett konferenciáján szólalt fel.

„Ne engedjétek, hogy magatokra csak úgy tekintsetek, mint áldozatokra. Mert az a legnagyobb baja ma a magyar társadalomnak, hogy itt már mindenki áldozat, itt már mindenki kárpótlást szeretne. Itt már mindenki azt szeretné, hogy neki adják oda, mert neki jár. Itt vannak a holokauszt áldozatai, itt vannak a kommunizmus áldozatai, itt vannak a keresztényüldözés áldozatai, itt vannak a romák elleni diszkrimináció áldozatai, itt vannak a saját butaságuk áldozatai. Mindenki áldozat akar lenni, hát ki fog itt dolgozni? Ki fog itt tenni a másikért valamit?” – fogalmazott Balog Zoltán.

A keresztény roma szakkollégiumok hálózatában Nyíregyházán, Miskolcon, Debrecenben és Budapesten összesen nyolcvan fiatalt képeznek. Hamarosan Szegeden is létesül egy szakkollégium, és reményt keltő tárgyalások folynak egy hatodik helyszínről – ismertette az államtitkár.

Balog Zoltán rámutatott: ma a magyar lakosság hetven százaléka úgy gondolja, hogy a cigányok maguk tehetnek a helyzetükről. Eközben Magyarországon 22 százalék a diplomások aránya, míg a cigányok között csak fél százalék. A munkanélküliség átlagosan 12 százalék, a romák között 85 százalék. A magyar lakosság átlagban hat évvel hal meg korábban, mint az uniós állampolgárok, a cigányok viszont 16 évvel élnek kevesebbet – sorolta az adatokat.

Az államtitkár kijelentette, nem lehet választásokat nyerni a roma szakkollégiumok ügyével, a kormány azonban a közhangulat ellenére is elkötelezett a cigányság felzárkóztatása és e szakkollégiumok ügye iránt.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, ha valaki egyszerre cigány és értelmiségi, akkor tehet legtöbbet a népéért. Ehhez azonban azt kell, hogy ne felejts el, honnan indult, mert akkor nem fogja tudni, hová tart – hívta fel a figyelmet. A politikus hozzátette, hogy számára a szakkollégiumok működésének legjobb garanciái az egyházak, amelyek megtartják a fiatalságot a helyes úton, irányt mutatnak nekik, és mindezt szeretettel teszik.

A szakkollégistákat a fenntartó egyházak nevében köszöntötte Bölcskey Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája és Kiss Ulrich SJ, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium prorektora is.

(MTI)