Farkas Örs politikai elemző szerint a mostani parlamenti választáson baloldali voksokkal tudta megőrizni szavazatszámait a Jobbik.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az elemző az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában elmondta: a 2018-as választásnak – miként Európa más országaiban, úgy Magyarországon is – a migráció volt a központi témája. Ennek nyomán Európa-szerte a jobboldali, szélsőjobboldali pártok meg tudtak erősödni. Magyarországon a Jobbiknál ennek nyoma sem volt – értékelt.
    
Farkas Örs szerint amin most a Jobbik keresztül megy, hasonlít az LMP-ben 2014-ben végbement átalakuláshoz, amely nyomán a párt kettészakadt a „Schiffer András-féle és a másként gondolkodók” vonalán. Most a Jobbikban Vona Gábor egy néppárti vonalat képvisel. Az elemző meglepőnek nevezte Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselőjének szavait, miszerint nem hallott a párton belül olyat, hogy ezzel probléma lenne.
    
Az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció kapcsolata kapcsán Farkas Örs azt mondta: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke volt, aki korábban szétszakított egy húsz éve fennálló politikai erőt, az MSZP-t, és teljesen szembefordult korábbi pártjával. Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc most is arra törekszik, hogy a baloldal egyedüli meghatározó szereplője legyen, ezért úgy véli, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes hibát követ el, ha újra „betolja” Gyurcsány Ferenc alá az MSZP-t.

(MTI)