Várhatóan az ügyészséghez fordul Balsai István, miután a parlament leszavazta a Fidesz indítványát a Köztársaság téri MSZP-székház ügyének kivizsgálásáról. Ugyanakkor a szocialisták egy új javaslatot terjesztenek be hamarosan a pártszékház-ügy kivizsgálására.

Továbbra sem tudjuk, hogy milyen összegben és milyen céllal végzett a bérlő beruházásokat, a költségeinek elismerése és elszámolása hogyan történt, egyáltalán fizetett-e bérleti díjat a szerződés csaknem hároméves fennállása alatt, vagy a bérleti szerződés kizárólag azt a célt szolgálta, hogy a feljavítsa az épületet, majd ennek megtörténte után tulajdonba vegye, és extra nyereséget realizálva azt továbbadja. Ez utóbbi történt véleményem szerint, a miniszter levelében foglalt adatok is azt mutatják. – mondta Balsai István fideszes képviselő.

A fideszes Balsai István szerint nem oszlatta el a súlyos visszaélések gyanúját a pénzügyminiszter ötoldalas, írásbeli válasza az MSZP Köztársaság téri székháza mellett található épület bérbeadásáról és eladásáról feltett kérdéseire. A képviselő szerint Veres János nem adott magyarázatot arra, miért érte meg az államnak, hogy a 10 eurós piaci ár helyett egy eurós bérleti díjat kapott a későbbi vevőtől négyzetméterenként. A Fidesz továbbra is kíváncsi arra, miért kellett az 540 millió forint értékűre becsült épületet 364 millió forintért eladni.

Balsai István azt javasolta, az Állami Számvevőszék állapítsa meg, történt-e vagyonvesztés. A parlamenti vitában a szocialista Keller László azt mondta, az MSZP szintén ÁSZ vizsgálatot kezdeményez, de Balsai István indítványát nem támogatja. Ők nem vizsgálnák azt, hogy röviddel a privatizáció után az MSZP székházával együtt a vételár többszöröséért adta tovább a vevő az épületet.

„Egyetértünk azzal, hogy az állami Számvevőszék folytasson vizsgálatot a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és egy magáncég között létrejött ingatlanértékesítés ügyében, annak érdekében, hogy derüljön ki, az elidegenítés okozott-e vagyonvesztést. Miniszter úr nyilvánvalóvá tette, hogy nem okozott vagyonvesztés, de derüljön ki egy ÁSZ vizsgálattal.” – mondta Keller László szocialista képviselő.

Az országgyűlési szavazáson öt tartózkodóból négy MSZP-s volt, az SZDSZ-ből pedig csak Fodor Gábor szavazott a szocialistákkal a szavazat ellen, a többiek az igen gombot nyomták meg. Ennek ellenére az Állami Számvevőszék nem vizsgálódhat a köztársaság téri ingatlanügyben.

(hírTV)