Aligha zárulhatott volna számunkra jobban a vasárnap véget ért barcelonai vizes világbajnokság. Nyitányként kiderült, hogy a magyar főváros rendezheti a 2021-es vébét, ilyen léptékű versenyt még nem rendezett Magyarország: nyolc év múlva mintegy két és fél ezer versenyzőre, illetve tizenhat nap alatt akár 3,5–4 milliárd tévénézőre számíthatunk.

Ez azonban csak a kezdet volt, hiszen versenyzőink is kiválót nyújtottak: Hosszú Katinka például egymaga három érmet szerzett. 200 és 400 méter vegyesen is világbajnok lett, míg 200 méteres pillangóúszásban bronzérmet szerzett. Ezzel ő lett a magyar úszósport első háromszoros női világbajnoka.

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel is esélyeshez méltóan teljesített, 200 méteres mellúszásban vb-csúcsot úszva szerezte meg az első helyet. Az sem zavarta tehát, hogy – hivatalosan egészségügyi problémák miatt – hazaküldték a világbajnokságról edzőjét, Széles Sándort.

Nem érheti kritika Cseh Lászlót sem, aki országos csúcsokkal jutott a 100 méter pillangó fináléjába, ahol nagyszerű hajrával ezüstérmes pozícióban csapott célba.

Vízilabda-csapataink is érmekkel térhettek haza. Női válogatottunk az elődöntőben némi bírói segédlettel kapott ki Spanyolországtól 13-12 arányban, majd a bronzmeccsen – többek között Tóth Ildikó és Keszthelyi Rita három-három góljával – 10-8-ra verte Oroszországot.

A torna során egyre jobb teljesítményt nyújtó férfiválogatott még a játékvezetői nyomást is kibírta. Benedek Tibor fiai, miután 9-3 arányban leiskolázták Görögországot, az elődöntőben a horvátokkal csaptak össze. London olimpiai bajnokát érezhetően védték a bírók – Horvátország kétszer annyi emberelőnyt kapott, mint mi –, ennek dacára 11-10-re sikerült legyőzni őket. A fináléban, Montenegró ellen 3-0-ás vezetéssel kezdtünk, és bár az ellenfél a folytatásban feljött, végül 8-7-es győzelmünkkel – 1973 és 2003 után – ismét Magyarország lett a férfi vízilabda világbajnoka! Ráadásként Nagy Viktor lett a vb legjobb kapusa, Varga Dénes pedig a legértékesebb játékosa.

Hazánk mérlege négy arany, egy ezüst és két bronz, ötödik hely az éremtáblázaton, valamint egy elnyert vb-rendezés – igazán elégedetten távozhatott a magyar küldöttség a katalán fővárosból. Mi pedig okkal lehettünk sokadszorra is büszkék sportolóinkra.

(bándy)


Gondolatok a világbajnokság után

„Az 1992-es itteni olimpia a maga öt magyar első helyével, vagy az első, 2003-as barcelonai úszóvilágbajnokság, amikor egy arannyal, négy ezüsttel és egy bronzzal gazdagodtunk, nagyszerű emlékeket ébresztenek bennem, annyira sikeresek voltak számunkra. És most itt az újabb kiemelkedő állomás. Előzetesen a 2011-es sanghaji vb eredményeinek, az ottani négyérmes mérlegünknek a túlszárnyalását vártam az idei világbajnokságtól, és hogy ez sikerült, az Hosszú Katinka, Gyurta Dani és Cseh Laci érdeme. Katinka egészen kiemelkedőt nyújtott a két vegyesúszó aranyával és a 200-as pillangón nyert bronzával. Fanatikusan, keményen, odaadással dolgozott, s meglett fáradozásának a gyümölcse. Csodaszámba megy, ahogyan a legnehezebb edzéseket is elvégezte. Dani valóságos edzői álom, aki önállóságával, magabiztosságával, hihetetlen sportolói intelligenciájával valódi mintakép. Mindig tudja, miként, hogyan kell versenyezni, fejben ott lenni, igazi nagy úszóegyéniség. Laci országos csúcsokkal nemcsak eljutott a 100 pillangó döntőjéig, de ott világbajnoki másodikként végzett, minden elismerésem az övé”

(Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya)

„Lehet, hogy nem a miénk a legjobb csapat, de hogy mi akartuk a legjobban a győzelmet, s ezért mindent meg is tettünk, az egészen bizonyos. A fiúk szemében láttam az eltökéltséget, érzékeltem a bennük levő erőt, s a vb-n végig az volt az érzésem, hogy az aranyérem egyszerűen nekünk rendeltetett. Barcelonában a magyar lélek, a csapatszellem volt a döntő tényező, ezzel nyertünk, mert nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is roppant erősek voltunk, szenvedéllyel, nagy akarattal játszottunk.”

(Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya)

„Egy magyar vízilabdaedző mindig csak az arannyal lehet teljesen elégedett, de ezt a bronzot sem kell talán megmagyarázni. Ami a vb egészét, s az idevezető utat is illeti, úgy 99 százalékban sikerült mindent megcsinálnunk, egy százalékon múlott a világbajnoki döntő. Megállás azonban nincs, folytatjuk az eddigi kőkemény munkát, már csak azért is, mert jövőre Budapesten Európa-bajnokság következik.”

(Merész András, a női vízilabdázók kapitánya)

„A végére annyira elfáradtam, attól féltem, be sem érek a célba. Az tartotta bennem a lelket, hogy ha megérintem a falat, vége a világbajnokságnak, és boldogan megyek haza. A vb előtt simán kiegyeztem volna a két arany- és egy bronzéremmel is.

(Az immár háromszoros világbajnok Hosszú Katinka)

„Tartom magam én is ahhoz, amit Széchy Tamás mondott annak idején: győztes csapaton ne változtass! Ez az én pályafutásomra különösen igaz, mert miközben engem régebben sokszor leírtak, mi – Sanyi bácsi mellett a másik két mesteredző, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs – sokszor tudtunk bizonyítani közösen. A mi munkánk ötödik éve gyümölcsöző, s folytatjuk tovább az együttműködést a további sikerekért, átmeneti pihenőt követően megkezdem a felkészülést a riói olimpiára.”

(Gyurta Dániel, akinek edzőjét, Széles Sándort hazaküldte a vébéről a csapatvezetés)

„Ez egy nagyon értékes, nagyon jó eredmény, és igazán szerencsésnek vallhatom magam. Mégpedig azért, mert ilyen rövid távon, ennyire sűrű mezőnyben bárki nyerhet, de lehet utolsó is, éppen emiatt én magamat előtte az első nyolc hely bármelyikére vártam, bármi belefért. Hogy végül összejött ez az ezüstérem, ráadásul országos csúccsal, annak tudom be, hogy a munka bennem van, csak olykor versenyzési problémáim vannak, amint azt a 200 vegyes is mutatta. Most azért valami visszajött, annak pedig különösen örülök, hogy egy olyan számban sikerült másodiknak lennem, amelyben alig versenyzek, ennél fogva nem is féltem tőle.”

(Az ezüstérmet szerző Cseh László)