A cég egy ötödik emeleti panellakásba van bejelentve, és nem áll jogviszonyban sem a kórházzal, sem a megyével. Hogyan gyakorolhatja akkor a munkáltatói jogokat az Egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói felett? Megáll a lift az ötödik emeleten. Kiszállunk. A folyosón csend, a szemközti ajtón nincs cégnév, de még névtábla sem. Jó helyen járunk? – tanakodunk a név nélküli lakásajtó előtt, a lifttel szemközt. Pedig ez az: Eger, Olasz utca 25. Ötödik emelet, 16-os ajtó. A Hospinvest Agria Kórház Kft.-t keressük. Három lakás van ezen a folyosón. A ház bejáratánál a kapucsengőn Szabó Zsuzsanna neve szerepel. Nyílik a szomszédos lakás ajtaja. Egy idősebb férfi megnyugtat: nem tévedtünk el. Valóban ide, egy panelház ötödik emeleti lakásába van bejelentve a Hospinvest Agria Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. Az a cég, amely a közelmúltban munkaszerződéseket küldött az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

Egy lakótelepen lenne a cég székhelye? Szokatlan… Óriási forgalom lehet ebben a lakásban – tűnődünk, miközben a tapasztalat ellentmond a feltevésnek: a folyosó teljesen kihalt. Pedig javában tart a munkaidő.

– Nem járt erre hetek óta egy teremtett lélek sem – mondja a szomszéd.

A Hospinvest Agria Kórház Kft. néhány hete alakult. A céget 2008. május ötödikén jegyezték be ötszázezer forintos alaptőkével. Százszázalékos tulajdonosa a Hospinvest Zrt., az a cég, amelyik sorra megszerezte Heves megye jelentősebb kórházait és most, Hatvan, Parád és Gyöngyös után az Egri Markhot Ferenc kórház működtetésében érdekelt… A Hospinvest Zrt.-ről már sokat hallott az ország nyilvánossága, de a most bejegyzett kft.-ről annál kevesebbet. Nem csoda, hisz alig néhány hete alakult. De vajon hogyan gyakorolhat egy olyan cég munkáltatói jogokat az egri kórház dolgozói felett, amelyikhez az égvilágon semmiféle szerződés nem köti sem a kórházat magát, sem pedig annak fenntartóját, a Heves Megyei Önkormányzatot? Ez a kérdés, úgy tűnik, csöppet sem zavarta a Hospinvest Agria Kórház Kft.-t abban, hogy a kórház dolgozói elé a részéről már alá is írt úgynevezett munkaszerződéseket tegye le…

A Demokrata birtokában lévő, a kft. által jegyzett munkaszerződésből kiderül, hogy az egri Markhot Ferenc kórház dolgozóinak munkáltatója az OEP-pel kötendő finanszírozási szerződés megkötését követően, ennek az ötszázezer forintos alaptőkével bejegyzett – egy panellakásban működő, ám ott fel nem lelhető – kft.-nek az ügyvezető igazgatója lenne. Persze csak akkor, ha a dolgozók is aláírnák, és senki nem tenné fel a kérdést: kérem szépen, rendben van ez így? A cégbírósági adatokból kiderül, hogy a kft. ügyvezetője dr. Szőke Ferenc: ő jogosult egy személyben a cég képviseletére. Róla azt lehet tudni, hogy a Hospinvest Zrt. biztonságtechnikai főigazgatójaként mutatták be Egerben. Szőke Ferencet azonban korábbról már sokan ismerik a városban: tudják róla, hogy rendőrnyomozó volt, illetve az APEH nyomozóhivatalának Heves megyei vezetőjeként tevékenykedett. Nem orvos, a két betű a neve előtt jogi egyetemi végzettségére utal. De mi volt az ügy előzménye?

A Heves Megyei Önkormányzat a képviselő-testület 2008 februárjában hozott határozata alapján, amely szerint a közgyűlés a Hospinvest Zrt.-t nyertes pályázónak nyilvánította, úgynevezett „Vagyonkezelői-, használati és hasznosítási szerződést, egészségügyi ellátási szerződést, tartozásátvállalási szerződést és engedményezési szerződést” kötött a Hospinvest Zrt.-vel és a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézettel, méghozzá egyetlen szerződés keretében. Herman István, a Fidesz–Magosz–Vállalkozók Pártja Frakciószövetség frakcióigazgatója a Demokratának elmondta, hogy első pillanattól kezdve ellenezték a Hospinvest terjeszkedését.

– Egyetértünk az egészségügy szerkezeti átalakításával, azonban ezt önkormányzati keretek között kell létrehozni. A kiszervezést, a privatizációt elutasítjuk. Nem Hospinvest-fóbiánk van, egyszerűen arról van szó, hogy ezzel a döntéssel a megye szembekerül a választók akaratával, akik elutasítják az egészségügy magánosítását – szögezte le.

De hogyan kerülhetett sor erre? Miért épp Heves megyében terjeszkedik a Hospinvest? A Heves Megyei Közgyűlésben 2006. október elsejei önkormányzati választásokon mind az MSZP, mind pedig a Fidesz vezette Polgári Egyesület egyaránt húsz-húsz mandátumot szerzett. Vagyis gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, amelyet a korábban a Fidesz vezette Polgári Frakcióban helyet foglaló Ambrus Zoltán kilépése megtört. Az elnökválasztáskor az akkor már független Ambrus a szocialista Sós Tamásra szavazott. A mérleg nyelve a szocialisták felé billent. Innentől kezdve a szocialisták Heves megyében könnyedén keresztülvitték az akaratukat, amelyet az áruló Ambrus kilépésének köszönhetnek. Egy volt fideszes képviselő árulása nyomán a Hospinvest Heves megyében mára gyakorlatilag monopolhelyzetbe került, annak dacára, hogy a magyar társadalom döntő többsége ellenzi a magántőke térnyerését az egészségügyben. A Hospinvest terjeszkedésének útjából tehát Heves megyében elhárultak az akadályok. Legalábbis egy időre.

Ám Egerben úgy tűnik, falakba ütköztek. Az egri várvédők leszármazottai ma kórházvédők: erről tanúskodik az egri kórház belső terjesztésű kiadványa, amelyben „Ne mondjunk igent a Hospinvestnek! Nem kell újabb szerződés, ne vedd át! Nélkülünk nincs kórház, tartsuk meg közalkalmazottiságunkat!” – ilyen és ehhez hasonló felhívások szerepelnek. A Markhot Ferenc kórház megszerzése tehát még nem lejátszott meccs: a kórház dolgozóinak körében óriási felháborodást váltott ki az intézmény működtetési és vagyonkezelési jogának átadása. Erre egyébként idén februárban került sor: a Heves Megyei Közgyűlés 2008. február 29-én hozott határozatával a korábban lefolytatott pályázati eljárást követően a Hospinvest Zrt.-t a pályázat nyertesének nyilvánította.

„Az Önkormányzat a lakosság részére nyújtandó egészségügyi közszolgáltatást, a kórház valamennyi egészségügyi feladatának ellátását, az egészségügyi intézmény orvos-szakmai gazdálkodási program alapján történő üzemeltetését és a közfeladat ellátását külső egészségügyi szolgáltató útján kívánja biztosítani a közfeladat ellátását szolgáló vagyon vagyonkezelésbe, illetőleg bizonyos vagyonelemek vonatkozásában használatba adásával együtt” – áll a megye és a Hospinvest Zrt. által kötött szerződésben. A kórház osztályvezető főorvosai (összesen tizennyolcan) közleményben tiltakoztak a kórház kiszervezése miatt. „A betegellátásért érzett aggodalom miatt a kórház osztályvezető főorvosai a következő közleményt adják ki: A pályázat során győztesnek kihirdetett Hospinvest Zrt. eddigi tevékenységének tapasztalata, az egyes osztályokon történt bemutatkozása, az elégtelen orvos-szakmai koncepciók, a már kiküldött dolgozói munkaszerződések tartalma és a zrt. lezáratlan jogi ügyeinek ismeretében nem nyerte el az osztályvezető főorvosok, illetve az orvosi kar döntő többségének bizalmát. A betegellátás biztonságában bekövetkező és várható zavarok miatt – a Heves megyei Önkormányzat döntését megalapozatlannak tartva – nem támogatja a Hospinvest Zrt.-t a kórház működtetési és vagyonkezelési jogának átvételében” – áll a főorvosok közleményében.

Lezáratlan jogi ügyek? Nem tévedés. A működtetési és vagyonkezelési jog átadása kapcsán az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal előtt, valamint a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága előtt jogorvoslati eljárások indultak. Ez azt jelenti, hogy a jogorvoslati eljárások bármelyike – jogerős bírói ítélet alapján – a szerződés semmisségét eredményezheti. Közben a kórház dolgozóinak jelentős része, az egyéni munkaszerződés-tervezetek ismeretében is, dokumentáltan jelezte, hogy nem kíván munkaszerződést kötni ebben a bizonytalan helyzetben az új működtetővel.

A kórház főorvosi kara az egészségügyi miniszterhez fordult segítségért, mivel úgy látják, a kialakult helyzet aggodalomra ad okot, mivel súlyosan veszélyezteti a betegellátás biztonságát: komplett gyógyító és diagnosztikai osztályok tevékenysége szűnhet meg. Székely Tamás egészségügyi miniszter május 26-án fogadta dr. Kulcsár Dániel osztályvezető főorvost és tájékozódott a kialakult helyzetről. Dr. Kulcsár Dániel a Demokratának elmondta, hogy több mint 800 dolgozó munkaszerződése került dr. Pajtók Gábor munkajogászhoz, akit a kórház dolgozói a munkaszerződések jogi értelmezésével, illetve a dolgozók munkajogi képviseletével megbíztak.

– Közülük több mint száztízen orvosok. Komplett osztályok tagadták meg a munkaszerződés aláírását. Nem írta alá a sürgősségi osztály, a szemészet, az urológia egyetlen dolgozója sem. Elutasította az új szerződések megkötését a diagnosztikai osztályok zöme, többek közt a patológia és az izotóplabor is. A dolgozók az új munkaszerződés-tervezetet előnytelennek és számukra hátrányosnak tartják, és ragaszkodnak közalkalmazotti jogviszonyukhoz, amely az új munkaszerződések szerint megszűnne – mondta a főorvos.

De mi lehet a kiút ebből a helyzetből? Dr. Kulcsár Dániel szerint a Hospinvestnek lehetősége van arra, hogy amennyiben július elsejéig nem tudja biztosítani a kórház működéséhez szükséges dolgozói létszámot, ezt a határidő lejárta után kétszer százhúsz nap alatt megtegye. Ennyi idő áll ugyanis a rendelkezésére ahhoz, hogy a működtetés feltételeit biztosítsa.

– Ha nem tudja a szükséges dolgozói létszámot biztosítani, nem kapja meg a működtetéshez szükséges ÁNTSZ-engedélyt, és az OEP sem köti meg vele a finanszírozási szerződést – tájékoztatta lapunkat az urológus főorvos.

Vagyis a kórház dolgozó megakadályozhatják, hogy a Hospinvest a kórház működtetését átvegye. Ráadásul mindaddig, amíg nincs a Hospinvestnek finanszírozási szerződése, a dolgozók közalkalmazottak maradnak.

– A kórház ezerháromszáz dolgozója közül eddig több mint nyolcszázan nem írták alá az új munkaszerződést, és nincs tudomásunk olyanról, aki aláírta volna – mondta a főorvos.

A tét hatalmas, mert amennyiben a Hospinvest határideje a működés biztosítására lejár, a működtetési jog visszaszáll a megyére. Ha pedig a megye a működtetési feladatainak nem tud eleget tenni, akkor Eger város közgyűlésének az a szándéka, hogy a kórház üzemeltetését a megyétől átvegye.

– A város hajlandó átvenni a kórház üzemeltetését a megyétől. Ha pedig a Hospinvest mégiscsak teret nyer, Eger városa élni kíván megyei jogú városként azzal a jogával, hogy önálló egészségügyi intézményben biztosítsa a város egészségügyi ellátását. A dolgozók változatlanul az Egri Markhot Ferenc Kórházban szeretnének dolgozni, szeretnék megőrizni a kórház súlyponti jellegét – tette hozzá dr. Kulcsár Dániel, s egyben megnyugtatta a betegeket is, nem fenyegeti őket az a veszély, hogy máshol kellene egészségügyi ellátásban részesülniük.

Már csak azért is, mert a Nemzeti Jogvédő Alapítvány is felkarolta az egri kórház ügyét. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd folyamatában ismeri az ügy részleteit, és mint kijelentette, mindent el fog követni azért, hogy útját állja a jogsértéseknek. Nem túlzás ezt mondani, a hős lelkű egriek talán már egyre biztosabban tudják, hogy elődeik példáján okulva, szívós kitartásukkal megakadályozhatják a mohó profitérdekek további terjeszkedését. Eger ismét példát mutat Magyarországnak.

Hernádi Zsuzsa